Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek VK: booster beschermt ouderen tot zeker drie maanden

Onderzoek VK: booster beschermt ouderen tot zeker drie maanden

LONDEN (ANP) - Ouderen blijven drie maanden na hun boostervaccinatie goed beschermd tegen een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, meldt de Britse gezondheidsdienst UKHSA. Uit eigen onderzoek is naar voren gekomen dat 65-plussers ongeveer voor 90 procent beschermd blijven.

Drie maanden na volledige vaccinatie is de bescherming tegen ernstige ziekte afgenomen tot ongeveer 70 procent en na zes maanden is dat 50 procent. De bescherming tegen milde symptomen was na drie maanden minder hoog, ongeveer 30 procent.

Het onderzoeksresultaat is volgens de voorzitter van het Britse vaccinatiecomité, Wei Shen Lim, "bemoedigend" en benadrukt de waarde van boosters. Het is volgens het comité nu niet nodig om mensen een tweede booster te geven, iets wat Israël al wel aanbiedt aan risicogroepen. De prioriteit ligt bij het toedienen van een eerste boostershot en het vaccineren van mensen die nog geen enkele prik hebben gehad, aldus de leden.

Bij deze Britse studie is alleen gekeken naar mensen van 65 jaar en ouder. Deze kwetsbaren kregen in het Verenigd Koninkrijk als een van de eerste groepen een oppepprik, toen de boostercampagne halverwege september werd uitgerold. Van de Britse bevolking vanaf 12 jaar is bijna 83 procent volledig ingeënt, 61 procent heeft een booster gehad.

Meer uit Buitenland

VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

28 minuten geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

48 minuten geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

2 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

2 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

2 uur geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

3 uur geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

3 uur geleden