Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

85 procent van de ondervraagde artsen zegt wel eens patiënten op spreekuur te krijgen die misleidende medische informatie aandragen. Bij 14 procent daarvan gebeurt dit zelfs dagelijks. De artsen zien dat patiënten adviezen overnemen die ze online vinden zonder te controleren of deze informatie wetenschappelijk onderbouwd is. Hierdoor gaan ze twijfelen aan de behandeladviezen van artsen of negeren ze deze zelfs.

Bijna 90 procent van de artsen vindt de toename van medische desinformatie zorgelijk. "Medische desinformatie vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Mensen worden misleid en bewust onjuist geïnformeerd, en dat is zorgwekkend", zegt KNMG-voorzitter René Héman. "Als artsen zien we regelmatig de gevolgen, zoals patiënten die essentiële vaccinaties weigeren, gevaarlijke zelfmedicatie toepassen of noodzakelijke behandelingen uitstellen."

Hogere werkdruk

Ongeveer de helft merkt op dat de toename bovendien heeft geleid tot een hogere werkdruk, bijvoorbeeld doordat mensen sneller naar een dokter stappen omdat ze zich zorgen maken over dingen die ze op het internet hebben gelezen. Het kost artsen tijd om daar betrouwbare informatie tegenover te zetten, eventueel wantrouwen weg te nemen en overeenstemming te bereiken over de behandeling.

Een ruime meerderheid van de respondenten vindt dat de verantwoordelijkheid om medische desinformatie te bestrijden voornamelijk bij de overheid ligt. Ook zien zij een belangrijke rol weggelegd voor socialemediabedrijven en influencers. Zelf dragen ze bij door bijvoorbeeld het gesprek met de patiënt aan te gaan en te verwijzen naar betrouwbare bronnen. Overigens stelt 84 procent van de artsen dat zij de strijd tegen medische desinformatie niet of niet meer via onlinekanalen voeren, onder andere uit angst voor bedreiging.

"Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid om de verspreiding van medische desinformatie tegen te gaan en ervoor te zorgen dat mensen op basis van betrouwbare informatie verantwoorde beslissingen kunnen nemen over hun gezondheid", aldus Héman.

Meer uit Gezond

LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

4 uur geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

7 uur geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

9 uur geleden
Patiëntenfederatie bezorgd over huisartsenketen Co-Med

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland heeft "heel veel zorgen" over de situatie rond de commerciële huisartsenketen Co-Med. De zorgverzekeraars hebben dat bedrijf in gebreke gesteld en een nieuwe groep schuldeisers vraagt om het faillissement van de keten.

10 uur geleden
Durfinvesteerder laat Nederlandse zorg vaker links liggen

ZEIST (ANP) - Het aantal overnames en samenwerkingsverbanden in de zorg blijft toenemen, maar durfinvesteerders trekken zich uit de Nederlandse sector terug. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

12 uur geleden
Zorgverzekeraars stellen huisartsenketen Co-Med in gebreke

TILBURG (ANP) - De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing. CZ bevestigt dit na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij die zorgverzekeraar, die daarom het voortouw neemt, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

14 uur geleden
Weer vragen schuldeisers om faillissement Co-Med

HAARLEM (ANP) - Drie mensen die voor de commerciële huisartsenketen Co-Med hebben gewerkt, vragen om het faillissement van dat bedrijf. Ze zeggen dat ze wachten op hun salaris van bij elkaar ruim 100.000 euro. Dat laat incassobureau Cash & Credit Collectors weten na berichtgeving in De Telegraaf.

1 dag geleden