Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: supermarktketens doen te weinig aan mensenrechten

Onderzoek: supermarktketens doen te weinig aan mensenrechten

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktketens doen te weinig aan het beschermen van mensenrechten. Volgens onderzoek van denktank Questionmark samen met ontwikkelingsorganisaties Oxfam Novib en Solidaridad hebben supermarkten wel aandacht voor risico's op discriminatie en uitbuiting in hun toeleveringsketens, maar grijpen zij nauwelijks in bij misstanden. Lidl krijgt de minst slechte score, voor marktleider Albert Heijn is er een plek in de middenmoot.

Als positief punt wijst het onderzoek naar de programma's die supermarkten hebben om de inkomsten van cacaoboeren te verhogen. "Zo werken Albert Heijn, ALDI en PLUS samen met Tony’s Chocolonely aan een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Maar supermarkten hebben duizenden andere producten in de schappen liggen waarvoor zo’n aanpak ook nodig is", stelt het onderzoek.

Lidl krijgt een score van 45 procent voor de naleving van mensenrechten op het gebied van transparantie, arbeiders, boeren en gender. Albert Heijn volgt met 33 procent, concurrent Jumbo met 23 procent. PLUS en Dirk zijn de hekkensluiters met scores van respectievelijk 12 en 3 procent. Het onderzoek omvatte verder nog ALDI en Ekoplaza, waarmee de zeven grootste supermarkten en 80 procent van de Nederlandse markt zijn vertegenwoordigd.

"Lidl is transparanter over waar producten vandaan komen dan andere supermarkten en hoe het mensenrechtenproblemen aanpakt. Maar geen enkele supermarkt levert voldoende bewijs voor het waarborgen van mensenrechten", stelt het onderzoek. "Supermarkten nemen nog te weinig verantwoordelijkheid en lijken te wachten op wetgeving voordat zij mensenrechten echt serieus nemen", voegt Questionmark-directeur Charlotte Linnebank toe.

Meer uit Financieel

Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

6 minuten geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

28 minuten geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

57 minuten geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

1 uur geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

1 uur geleden
Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

1 uur geleden
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

ANTWERPEN (ANP) - PostNL benadrukt dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen. Daarmee reageert het postbedrijf op de aanklacht tegen de Belgische tak van PostNL. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zou PostNL te veel gezag hebben over medewerkers in dienst van onderaannemers.

1 uur geleden