Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek over coronavaccins jonge kinderen voorgelegd aan FDA

Onderzoek over coronavaccins jonge kinderen voorgelegd aan FDA

WASHINGTON (ANP) - Pfizer en BioNTech hebben onderzocht hoe jonge kinderen reageren op hun coronavaccin en de onderzoeksresultaten naar de Amerikaanse toezichthouder FDA gestuurd. De vaccinmakers verwachten in de komende weken een formele aanvraag te doen om het middel via een spoedprocedure goedgekeurd te krijgen voor de leeftijdsgroep 5-11.

Het coronavaccin van de bedrijven wordt in de VS en ook in Nederland al toegediend aan kinderen vanaf 12 jaar. De Amerikaanse autoriteiten hadden eerder ongeveer een maand nodig om de aanvraag voor de leeftijdsgroep 12-15 goed te keuren. Als de afhandeling van het komende verzoek voor nog jongere kinderen even snel gaat, zou die leeftijdsgroep nog voor het eind van het jaar gevaccineerd kunnen worden.

Pfizer en BioNTech hadden eerder deze maand al laten weten dat ook het immuunsysteem van de jongere kinderen op een wenselijke manier reageert op hun coronavaccin. Dat kwam naar voren uit een onderzoek met 2268 deelnemers. Kinderen uit de leeftijdsgroep 5-11 krijgen wel een veel kleinere dosis van het middel dan oudere kinderen en volwassenen.

Geen kwetsbare groep

De bedrijven laten nog uitzoeken hoe effectief het middel is onder kinderen vanaf zes maanden oud. Daar kan later dit jaar meer duidelijk over worden. Kinderen worden tijdens de pandemie niet gezien als kwetsbare groep, maar kunnen het virus wel overdragen aan andere mensen. Het vaccineren van jongeren wordt ook gezien als een manier om corona-uitbraken op scholen te voorkomen.

Farmaceut Pfizer wil het vaccin niet alleen in de Verenigde Staten laten goedkeuren voor kinderen vanaf 5 jaar. Er staat ook een aanvraag gepland bij de Europese toezichthouder, het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is nog onduidelijk wanneer die precies kan worden verwacht.

Boostervaccin

In de VS is volgens Amerikaanse media ongeveer 55 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent in veel gevallen dat ze twee prikken hebben gehad. Ruim 64 procent van de Amerikanen heeft minstens een dosis gehad van een coronavaccin.

President Joe Biden zei onlangs dat zo'n 60 miljoen Amerikanen die het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben gehad in aanmerking komen voor een boostervaccin, een derde prik. Het gaat onder meer om 65-plussers en kwetsbare groepen. Biden heeft zelf ook al zo'n extra prik gehad. Hij liet zich voor de camera inenten met die booster.

De president heeft felle kritiek geuit op de volwassen Amerikanen die zich nog niet hebben laten inenten tegen het coronavirus. "Die minderheid brengt de rest van het land veel schade toe. Dit is een pandemie van de ongevaccineerden."

Meer uit Gezond

VN geven kinderen Gaza bij poliovaccin ook vitamines en mineralen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Kinderen in de Gazastrook die een tweede vaccinatie tegen polio krijgen, ontvangen daarbij ook micronutriënten: belangrijke vitamines en mineralen. Dat meldt UNICEF, de VN-organisatie voor kinderrechten. Er zou ook gesproken worden over het toedienen van vaccins tegen andere ziektes, zoals mazelen.

5 uur geleden
Eerste vaccinaties tegen mpox in Afrika

KIGALI (ANP/AFP) - In Rwanda zijn voor het eerst mensen in Afrika gevaccineerd tegen mpox. Volgens de Afrikaanse gezondheidsdienst Africa CDC hebben zo'n driehonderd mensen die tot een risicogroep behoren en bij de grens met Congo wonen een vaccin gekregen.

7 uur geleden
Aantal plekken met blauwtong neemt nauwelijks nog toe

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen week zijn 402 nieuwe gevallen van het blauwtongvirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds de huidige golf zo'n twee maanden geleden begon. In die periode zijn in totaal bijna 8300 besmettingen geweest.

9 uur geleden
Oppositie teleurgesteld in PVV om zorgplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.

1 dag geleden
Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

1 dag geleden
NU'91 zeer ontevreden over plannen kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".

2 dagen geleden
ActiZ grotendeels te spreken over plannen ouderenzorg kabinet

UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

2 dagen geleden