Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek over coronavaccins jonge kinderen voorgelegd aan FDA

Onderzoek over coronavaccins jonge kinderen voorgelegd aan FDA

WASHINGTON (ANP) - Pfizer en BioNTech hebben onderzocht hoe jonge kinderen reageren op hun coronavaccin en de onderzoeksresultaten naar de Amerikaanse toezichthouder FDA gestuurd. De vaccinmakers verwachten in de komende weken een formele aanvraag te doen om het middel via een spoedprocedure goedgekeurd te krijgen voor de leeftijdsgroep 5-11.

Het coronavaccin van de bedrijven wordt in de VS en ook in Nederland al toegediend aan kinderen vanaf 12 jaar. De Amerikaanse autoriteiten hadden eerder ongeveer een maand nodig om de aanvraag voor de leeftijdsgroep 12-15 goed te keuren. Als de afhandeling van het komende verzoek voor nog jongere kinderen even snel gaat, zou die leeftijdsgroep nog voor het eind van het jaar gevaccineerd kunnen worden.

Pfizer en BioNTech hadden eerder deze maand al laten weten dat ook het immuunsysteem van de jongere kinderen op een wenselijke manier reageert op hun coronavaccin. Dat kwam naar voren uit een onderzoek met 2268 deelnemers. Kinderen uit de leeftijdsgroep 5-11 krijgen wel een veel kleinere dosis van het middel dan oudere kinderen en volwassenen.

Geen kwetsbare groep

De bedrijven laten nog uitzoeken hoe effectief het middel is onder kinderen vanaf zes maanden oud. Daar kan later dit jaar meer duidelijk over worden. Kinderen worden tijdens de pandemie niet gezien als kwetsbare groep, maar kunnen het virus wel overdragen aan andere mensen. Het vaccineren van jongeren wordt ook gezien als een manier om corona-uitbraken op scholen te voorkomen.

Farmaceut Pfizer wil het vaccin niet alleen in de Verenigde Staten laten goedkeuren voor kinderen vanaf 5 jaar. Er staat ook een aanvraag gepland bij de Europese toezichthouder, het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is nog onduidelijk wanneer die precies kan worden verwacht.

Boostervaccin

In de VS is volgens Amerikaanse media ongeveer 55 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent in veel gevallen dat ze twee prikken hebben gehad. Ruim 64 procent van de Amerikanen heeft minstens een dosis gehad van een coronavaccin.

President Joe Biden zei onlangs dat zo'n 60 miljoen Amerikanen die het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben gehad in aanmerking komen voor een boostervaccin, een derde prik. Het gaat onder meer om 65-plussers en kwetsbare groepen. Biden heeft zelf ook al zo'n extra prik gehad. Hij liet zich voor de camera inenten met die booster.

De president heeft felle kritiek geuit op de volwassen Amerikanen die zich nog niet hebben laten inenten tegen het coronavirus. "Die minderheid brengt de rest van het land veel schade toe. Dit is een pandemie van de ongevaccineerden."

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

3 dagen geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

3 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

3 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

3 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

3 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden