Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek mondkapjesdeal met Van Lienden pas volgend jaar klaar

Onderzoek mondkapjesdeal met Van Lienden pas volgend jaar klaar

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van het ministerie van Volksgezondheid met het bedrijf van Sywert van Lienden is dit jaar nog niet klaar. Het onderzoeksbureau gaat nog miljoenen documenten filteren om te kijken of ze relevant zijn voor het onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

In september had hij al laten weten dat het onderzoek langer zou gaan duren en dat wellicht in oktober een planning zou volgen. Maar ook dat is nog niet aan de orde volgens Blokhuis. Hij streeft ernaar dat de eerste resultaten van een deel van het onderzoek in het eerste kwartaal van 2022 komen. Als die er dan nog niet zijn, stuurt hij in maart weer een brief over de stand van zaken. Aanvankelijk had zijn voorganger Tamara van Ark gemeld dat de eerste fase van het onderzoek al in september klaar zou zijn.

Volgens Blokhuis gaat het om "een complex datalandschap" met informatie op verschillende locaties en bij meerdere bronnen. Ook moet alle informatie volgens de privacywet en forensische vereisten worden veiliggesteld en doorzocht. Het gaat onder meer om 135 mailboxen bij VWS, netwerkschijven, datasystemen en chatberichten. Ook komen de data van andere partijen en van andere departementen die bij de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen waren betrokken. Verder worden er tientallen mensen geïnterviewd over de gang van zaken.

Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit een andere onderneming. Via dit bedrijf Relief Goods Alliance verdienden ze bruto 28 miljoen euro met de verkoop, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten. Aan het begin van de coronacrisis was er een wereldwijd tekort aan PBM, waardoor VWS een speciaal inkoopcentrum opzette (LCH). Dat werkte met veel mensen en organisaties samen.

Een meldpunt over de gang van zaken met de inkoop van PBM wordt langer opengesteld, tot 1 december.

Meer uit Binnenland

Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

19 minuten geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

3 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

3 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

7 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway wordt zaterdag in Rotterdam verwacht, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

7 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Vele honderden demonstranten worden zaterdagmiddag in Heerlen verwacht voor een actie ter behoud van de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis van het Zuyderland Ziekenhuis in de Limburgse gemeente. Het ziekenhuis wil reorganiseren en vanaf 2030 de SEH evenals het beddenhuis verplaatsen naar het Zuyderland in Sittard-Geleen. Daar is volgens Zuyderland geen ontkomen aan door het almaar oplopend personeelsgebrek.

7 uur geleden
Samen quizzen, zingen en werken in de buurttuin op Burendag

DEN HAAG (ANP) - In heel Nederland gaan mensen zaterdag weer gezellige dingen doen met hun buren. Op deze Burendag doen buren dat al jaren om elkaar beter te leren kennen en hun buurt leefbaarder te maken.

7 uur geleden