Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: meer websitebezoekers bij ChatGPT dan bij Netflix

Onderzoek: meer websitebezoekers bij ChatGPT dan bij Netflix

LONDEN (ANP) - Chatbot ChatGPT heeft streamingdienst Netflix ingehaald als het op websitebezoekers aankomt. Tussen juni en augustus werd de website van het AI-hulpmiddel 1,51 miljard keer bezocht, die van Netflix 1,49 miljard keer. ChatGPT staat daarmee op de negende plaats van meest bezochte websites ter wereld. Dat meldt marktanalysebureau Finbold op basis van eigen onderzoek.

ChatGPT is daarmee een van de snelstgroeiende entiteiten op het internet, volgens de onderzoekers. De chatbot, die artificiële intelligentie (AI) gebruikt om logisch klinkende teksten te schrijven, werd nog geen jaar geleden gelanceerd door het bedrijf OpenAI, een pionierende onderneming op het gebied van kunstmatige intelligentie. De teksten die ChatGPT genereert zijn vaak lastig te onderscheiden van het werk van mensen en daarom werd de dienst in korte tijd razend populair.

Volgens Finbold was de timing van OpenAI ook belangrijk voor de snelle groei van ChatGPT. "OpenAI lanceerde het hulpmiddel op een moment dat andere gevestigde traditionele spelers terughoudend waren vanwege de onzekerheid die gepaard gaat met interactieve AI-platforms, zoals de potentiële schade die het zou kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld op het gebied van het verspreiden van desinformatie of haatdragende taal."

Reden populariteit

De onderzoekers van het marktanalysebureau stellen bovendien dat ChatGPT een breder scala aan gebruikers aanspreekt dan entertainmentplatform Netflix, wat verklaart waarom het meer bezoekers heeft. Zowel studenten die hulp nodig hebben met hun huiswerk als professionals die snel informatie willen opzoeken gebruiken de AI-chatbot, aldus Finbold. "Het is die alomtegenwoordigheid en het aanpassingsvermogen waardoor ChatGPT Netflix heeft overtroffen in websitebezoeken."

De meestbezochte website is nog steeds Google.com, met wereldwijd meer dan 85 miljard maandelijkse bezoekers. Daarna volgen Youtube, Facebook, Instagram en X, voorheen Twitter. Andere websites in de top 10 zijn Wikipedia, Yahoo en Amazon.

Geschatte waarde OpenAI

Vorige week meldde zakenkrant The Wall Street Journal dat de maker van ChatGPT, OpenAI, mogelijk al 90 miljard dollar waard is. Het zou met dat prijskaartje een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

Meer uit Financieel

Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

1 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

3 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

3 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

4 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

5 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

6 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

6 uur geleden