Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek long Covid: een jaar na ziekte is 19 procent hersteld

Onderzoek long Covid: een jaar na ziekte is 19 procent hersteld

DEN BOSCH (ANP) - Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid.

De vragenlijst over gezondheid, zorg, werk en sociale gevolgen is ingevuld door 6764 patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting. Gemiddeld hebben de patiënten nog last van achttien symptomen zoals vermoeidheid, conditieverlies, concentratie- en geheugenproblemen. Ook lopen de gemelde klachten erg uiteen, "waardoor je niet kunt spreken van één uniform ziektebeeld", aldus C-support, de stichting die mensen met langdurige coronaklachten helpt en adviseert.

Patiënten bezoeken gemiddeld zeven verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsarts en ergotherapeut. De zorg wordt onvoldoende op elkaar afgestemd, stellen de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. Veel patiënten gaan vaak naar de fysiotherapeut en ergotherapeut. Deze behandelaars scoren ook het best wat betreft tevredenheid bij de patiënt.

Laag energieniveau

Het energieniveau van de meeste patiënten is laag, rond de 48 procent. Daardoor kunnen ze vaak hun sociale contacten, het huishouden, hobby's en sporten minder goed doen. Van de mensen die werkten kan 31 procent dat niet langer en 46 procent werkt minder.

Patiëntenorganisatie PostCovid NL concludeert dat het onderzoek eens te meer duidelijk maakt dat patiënten "niet de juiste zorg krijgen of niet weten waar ze terechtkunnen". Dat vindt de organisatie "onacceptabel". Om de zorg goed te coördineren, zouden patiënten volgens de organisatie een 'casemanager' moeten krijgen, die het geheel overziet. "Als je gemiddeld zeven zorgverleners hebt, is het cruciaal dat ze samenwerken." Verder is veel meer onderzoek nodig, vindt PostCovid NL, dat is opgericht door het Longfonds.

Annemieke de Groot, bestuurder van C-support, hoopt ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en de behandeling van langdurige Covid. "We zullen met alle partijen in het veld de schouders eronder moeten zetten hoe we de zorg voor patiënten kunnen verbeteren."

Meer uit Gezond

Geen signalen van MKZ in Nederland, wel eerste vaccins besteld

DEN HAAG (ANP) - Er zijn op dit moment geen signalen dat mond-en-klauwzeer (MKZ) ook in Nederland voorkomt, schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Wel heeft zij 100.000 doses vaccin besteld, voor het geval er gevaccineerd moet worden. Als de ziekte ergens uitbreekt, zal in een straal van twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden gevaccineerd.

3 uur geleden
Tien zieke mensen melden zich bij AH na eten blauwe bessen

ZAANDAM (ANP) - Zeker tien mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Dinsdag waarschuwde Albert Heijn dat een partij kilozakken met ingevroren blauwe bessen van het huismerk besmet was met hepatitis A.

4 uur geleden
RIVM: mogelijk honderden hepatitis A besmettingen door blauwe bes

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM houdt rekening met honderden hepatitis A-besmettingen door de met het virus besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het gezondheidsinstituut na berichtgeving van de NOS.

23 uur geleden
EU beticht China van beleid tegen Europese medische apparatuur

BRUSSEL (ANP) - China trekt fabrikanten van medische apparatuur uit eigen land voor, ten nadele van branchegenoten uit de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie in een nieuw rapport. Het dagelijks bestuur van de EU beraadt zich nu op maatregelen tegen die vermeende oneerlijke behandeling.

1 dag geleden
Brits importverbod op Duitse landbouwdieren na MKZ-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van runderen, varkens en schapen uit Duitsland in verband met de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Volgens de Britse regering moet daarmee worden voorkomen dat ook in het Verenigd Koninkrijk besmettingen met MKZ ontstaan.

1 dag geleden
Arnhems ziekenhuis zegt afspraken af om computerstoring

ARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die deze ochtend op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.

1 dag geleden
Gouverneur van Californië wil miljarden voor 'Marshallplan' LA

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.

1 dag geleden