Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek long Covid: een jaar na ziekte is 19 procent hersteld

Onderzoek long Covid: een jaar na ziekte is 19 procent hersteld

DEN BOSCH (ANP) - Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid.

De vragenlijst over gezondheid, zorg, werk en sociale gevolgen is ingevuld door 6764 patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting. Gemiddeld hebben de patiënten nog last van achttien symptomen zoals vermoeidheid, conditieverlies, concentratie- en geheugenproblemen. Ook lopen de gemelde klachten erg uiteen, "waardoor je niet kunt spreken van één uniform ziektebeeld", aldus C-support, de stichting die mensen met langdurige coronaklachten helpt en adviseert.

Patiënten bezoeken gemiddeld zeven verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsarts en ergotherapeut. De zorg wordt onvoldoende op elkaar afgestemd, stellen de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. Veel patiënten gaan vaak naar de fysiotherapeut en ergotherapeut. Deze behandelaars scoren ook het best wat betreft tevredenheid bij de patiënt.

Laag energieniveau

Het energieniveau van de meeste patiënten is laag, rond de 48 procent. Daardoor kunnen ze vaak hun sociale contacten, het huishouden, hobby's en sporten minder goed doen. Van de mensen die werkten kan 31 procent dat niet langer en 46 procent werkt minder.

Patiëntenorganisatie PostCovid NL concludeert dat het onderzoek eens te meer duidelijk maakt dat patiënten "niet de juiste zorg krijgen of niet weten waar ze terechtkunnen". Dat vindt de organisatie "onacceptabel". Om de zorg goed te coördineren, zouden patiënten volgens de organisatie een 'casemanager' moeten krijgen, die het geheel overziet. "Als je gemiddeld zeven zorgverleners hebt, is het cruciaal dat ze samenwerken." Verder is veel meer onderzoek nodig, vindt PostCovid NL, dat is opgericht door het Longfonds.

Annemieke de Groot, bestuurder van C-support, hoopt ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en de behandeling van langdurige Covid. "We zullen met alle partijen in het veld de schouders eronder moeten zetten hoe we de zorg voor patiënten kunnen verbeteren."

Meer uit Gezond

NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

9 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

10 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

17 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

18 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

21 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden