Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden bewoners rond de A10-Noord in Amsterdam ervaren meer geluidsoverlast vanwege verwijderde geluidsschermen langs de snelweg. Dat meldt Rijkswaterstaat op basis van een geluidsonderzoek. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat spreekt van "een serieus probleem" omdat het om een fors aantal woningen gaat waar de geluidsproblemen spelen. "Hopelijk leidt het tot maatregelen."

Uit de berekeningen blijkt dat bij bijna 6900 woningen een geluidstoename is van groter dan 0,5 decibel. Van die woningen is bij 1084 woningen een toename van 2,5 decibels of meer. Bij 344 woningen is ook het geluidsniveau binnenshuis te hoog. Omdat de geluidsniveaus in strijd zijn met de wet- en regelgeving, vraagt Rijkswaterstaat een tijdelijke ontheffing van de nalevingsplicht aan bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen.

De geluidsschermen langs de A10-Noord verkeerden al langere tijd in slechte staat. Meerdere onderdelen waaiden tijdens de storm Eunice, vorig jaar februari, weg. In augustus werden vervolgens meer delen van de geluidswal verwijderd uit veiligheid. Sindsdien ervaren omwonenden toegenomen geluidsoverlast, wat nu wordt bevestigd door het onderzoek van Rijkswaterstaat.

Verantwoordelijk wethouder

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit) laat weten het rapport verder te gaan bekijken met het stadsdeel en de GGD. "Een eerste blik op het rapport maakt in elk geval duidelijk wat we al lang weten: er is al meer dan een half jaar een onaanvaardbare toename van de overlast voor heel veel bewoners rond de A10 in Noord." In 2025 zouden de geluidsschermen vervangen worden. De wethouder gaat met Rijkswaterstaat overleggen of dat vervroegd kan worden. "Want pas als de nieuwe schermen er staan, is de situatie weer leefbaar voor alle omwonenden."

Daarnaast stelt Rijkswaterstaat in het rapport drie tijdelijke maatregelen voor waarmee de ergste overlast kan worden beperkt. Zo zou het verlagen van de snelheid van 100 km per uur naar 80 of 50 km per uur, overdag of 's nachts, kunnen helpen. Ook wordt er gedacht aan het aanleggen van geluidreducerend asfalt of het plaatsen van tijdelijke geluidsschermen op de vluchtstrook langs de binnenring. Van der Horst zegt daarover direct met Rijkswaterstaat in overleg te gaan, "want er moet snel een beslissing genomen worden en ik dring daar ook bij de minister op aan".

Meer uit Binnenland

ACP vindt communicatie rond NAVO-top gebrekkig

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.

1 uur geleden
EBU gaat stemmenwerving bij songfestival onderzoeken

GENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.

1 uur geleden
Servers offline gehaald in internationale actie tegen cybercrime

DRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.

5 uur geleden
Jeugdeducatiefonds: geen gelijke kansen voor scholieren

UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

8 uur geleden
Aantal kinderontvoeringen in 2024 gedaald naar 200 kinderen

HILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.

8 uur geleden
Collaboratie-verwijt in column NRC gaat Van der Plas 'te ver'

AMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".

8 uur geleden
Ook Delft stemt voor verbod op fossiele reclame

DELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.

8 uur geleden