
Onderzoek: duurzame beleggers duurder uit bij financieel advies
AMSTERDAM (ANP) - Beleggingsadviseurs zijn geneigd particuliere cliënten die het liefst duurzaam willen beleggen, meer geld te vragen dan conventionele beleggers. Dat concludeerden onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten in een voorlopig onderzoek, waarbij ze met 415 financieel adviseurs meekeken hoe ze hun prijzen aanpasten op duurzaamheidswensen. Het viel ze daarbij op dat er geen extra inspanning of vaardigheid tegenover staat als duurzame beleggers meer betalen.
De onderzoekers voerden de experimenten uit in de Verenigde Staten en Europa. Een groep adviseurs kreeg daarbij de wensen te zien van zowel duurzame als 'normale' beleggers en moest op basis daarvan aandelen of fondsen uitkiezen. Vervolgens moesten ze aangeven welke vergoeding ze daarvoor wensten.
In de experimenten bleken adviseurs meer te vragen aan beleggers die een duurzame portefeuille wilden, ook al was de proef zo opgezet dat ze niet meer hoefden te doen voor duurzame beleggers dan andere cliënten. Adviseurs in Europa deden zelfs minder voor duurzaam beleggingsadvies dan voor conventionele aanbevelingen.
Working paper
Het verschil in het percentage van het belegde bedrag dat adviseurs als vergoeding vroegen, lag tussen de 0,05 procentpunt en 0,08 procentpunt hoger. Als dit prijsverschil wordt toegepast bij alle beleggingsfondsen in de VS die in 2020 duurzaam investeerden, zou dat neerkomen op een extra toelage van ruim 8,5 miljard dollar.
Volgens de onderzoekers Paul Smeets (Universiteit van Amsterdam), Marten Laudi (Universiteit Maastricht) en Utz Weitzel (Vrije Universiteit Amsterdam) wijzen de resultaten op prijsdiscriminatie. Die zou zijn bedoeld om extra winst te halen uit beleggingsadvies aan klanten met duurzaamheidseisen.
De bevindingen staan in een zogeheten working paper, wat betekent dat het onderzoek nog niet is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De resultaten sluiten wel aan bij berichtgeving van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die vorig jaar beschreef hoe duurzame beleggingsfondsen de winsten van zakenbanken spekken.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De koperprijs is donderdag gestegen naar iets meer dan 10.000 dollar per ton, het hoogste niveau sinds oktober. De prijs van het veelgebruikte metaal wordt mede aangejaagd door de verwachting dat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen op koper gaat invoeren. Handelaren slaan al veel koper in om naar de Verenigde Staten te verzenden voordat de tarieven ingaan.
6 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump roept de Federal Reserve op de rentetarieven in de Verenigde Staten te verlagen om de effecten van zijn importheffingen te compenseren. "Doe het juiste", eiste Trump woensdagavond in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. De oproep volgde op het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw onveranderd te laten.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel van de beroepsbevolking uit 25- tot 45-jarigen. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 7000 werklozen per maand bij. Hiermee kwam het werkloosheidspercentage in februari uit op 3,8, even hoog als in januari toen het voor het eerst in vijf maanden toenam.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland neemt de komende jaren steeds meer toe, verwacht het economische bureau van ABN AMRO. Dit komt onder meer door het groeiende autobezit in ons land en de bevolkingsgroei. Ook richten autodealers zich steeds meer op de verkoop van gebruikte auto's, omdat ze aan nieuwe modellen minder verdienen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De kloof op de kantorenmarkt tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland wordt steeds groter, meldt makelaarsorganisatie NVM Business. In de Randstad zijn de vraag naar en het aanbod van duurzame panden op goed bereikbare locaties vorig jaar gestegen. Maar in de rest van het land stonden steeds meer kantoorruimtes leeg en raken ze verouderd.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
8 uur geleden