Ondervragingscommissie presenteert reconstructie toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - De Parlementaire Ondervragingscommissie Toeslagen komt donderdag met een reconstructie van de toeslagenaffaire. In een rapport presenteert de commissie haar bevindingen na weken van onderzoek en een reeks geruchtmakende verhoren onder ede. Daarin moet ook meer duidelijkheid komen over de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid voor het overheidsschandaal.
Onder anderen premier Mark Rutte werd gehoord door de commissie, net als oud-minister Lodewijk Asscher en voormalig staatssecretaris Eric Wiebes. Maar ook vrijwel de volledige betrokken ambtelijke top moest verklaren onder ede.
Uit de verklaringen bleek dat de ambtenaren en de politieke top veel signalen misten dat het behoorlijk misging bij de Belastingdienst. Zo kon zich, in de woorden van de vroegere baas van de Belastingdienst "een ramp in slow motion" voltrekken. Alle kopstukken die gehoord werden, vonden het 'verschrikkelijk'. Hoe de fraudejacht bij de Belastingdienst en de harde werking van het toeslagensysteem mensen in de knel bracht, werd stukje bij beetje steeds duidelijker.
Sindsdien zijn de afgelopen weken overigens alsnog tal van documenten naar boven gekomen. De commissie mocht ook, anders dan gebruikelijk, documenten opeisen bij ministeries. Daardoor hadden de ondervragende Kamerleden al een goed beeld van de gang van zaken voor de verhoren begonnen.
De commissie heeft vanaf het begin gezegd een 'foto te willen maken'. Voorzitter Chris van Dam (CDA), zelf oud-officier van justitie, voelde zich een 'rechercheur', zo zei hij meermaals. De ondervragers zullen in het rapport zelf geen directe conclusies trekken. Dat is aan de Kamerleden in een later debat. Toch valt niet uit te sluiten dat de commissie hier al een voorzet voor geeft.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) verwacht "binnen afzienbare tijd" klaar te zijn met haar voorstel voor een asielnoodwet, zei ze voor de ministerraad. Op de vraag of het om weken of maanden gaat, antwoordde ze: "in ieder geval geen maanden". Minister-president Dick Schoof hield het op "voor het herfstreces", de vakantie van Tweede Kamerleden die op 25 oktober begint.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "natuurlijk uitstekend" dat KLM kosten bespaart om zijn financiële positie te verbeteren. De luchtvaartmaatschappij, die deels eigendom is van de Nederlandse staat, kondigde daar eerder deze week maatregelen voor aan.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet geen bezwaren tegen het idee van haar collega Marjolein Faber (Asiel) om in asielzoekerscentra borden op te hangen waarop mensen te verstaan wordt gegeven dat ook aan hun terugkeer wordt gewerkt. "Er zijn ook mensen die hier niet horen te zijn, en daar kan je niet duidelijk genoeg tegen zijn", aldus de BBB-vicepremier voor aanvang van de wekelijkse ministerraad
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Geert Wilders houdt niet alleen stevig vast aan de veel bediscussieerde asielnoodwet als de camera's draaien, zei premier Dick Schoof voor aanvang van de ministerraad. Ook achter de schermen blijft de PVV-leider volhouden dat hij alleen op deze manier het aantal asielzoekers omlaag wil brengen, en niet via een spoedwet. De minister-president zegt te werken aan een "goede landing" van de plannen en spreekt van "spannende weken".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) hebben "zo'n vierhonderd" mensen zich in Libanon gemeld om te worden gerepatrieerd. Van die groep voldoen inmiddels "ruim tweehonderd" mensen aan de voorwaarden om mee te mogen met de vliegtuigen van Defensie, aldus de bewindsman.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
17 uur geleden