Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemingskamer stelt onderzoek in bij huizenwebsite Funda

Ondernemingskamer stelt onderzoek in bij huizenwebsite Funda

AMSTERDAM (ANP) - Er moet een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken bij huizenwebsite Funda. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten naar aanleiding van de ruzie die al jaren speelt tussen zogeheten certificaathouders van Funda en makelaarsvereniging NVM.

Het conflict draait om de toekomst van Funda en zijn strategie. De certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, willen dat er een nieuwe investeerder instapt of dat Funda naar de beurs gaat. De huizenwebsite zou zijn diensten moeten uitbreiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. Maar de makelaarsvereniging ziet daar weinig in.

Wat de zaak extra bemoeilijkt is dat het bestuur en de raad van commissarissen van Funda zich aan de zijde van de certificaathouders hebben geschaard. De inmiddels vertrokken Funda-topman Quintin Schevernels zei vorig jaar op een zitting dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet destijds weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt.

Persoon aanwijzen

De Ondernemingskamer stelt vast dat het de NVM als grootaandeelhouder eigenlijk al jaren niet lukt een helder besluit te nemen over de aandeelhoudersstructuur, de positie van Funda of een oplossing voor de certificaathouders om uit het woningplatform te stappen. De rechters willen nu eerst weten hoe de zaak precies in elkaar steekt. Daarom zullen ze een persoon aanwijzen die het onderzoek moet verrichten. Verder worden er nu geen onmiddellijke voorzieningen getroffen.

Vereniging FundaBelang, die de certificaathouders van het platform vertegenwoordigt, is blij met de beslissing. "We vertrouwen erop dat de duidelijkheid over de toekomst van Funda met dit onderzoek volgt", zegt voorzitter Timo Smit, die aangeeft dat dit juist was waarom FundaBelang de gang naar de Ondernemingskamer heeft gemaakt.

NVM Holding laat weten de uitspraak van de Ondernemingskamer ter harte te nemen. "De Ondernemingskamer heeft duidelijk aangegeven dat NVM Holding een keuze moet maken over de toekomst van Funda", aldus directeur Yme Bosma. Volgens hem zijn alle partijen het eens over het doel voor Funda, namelijk "een duurzaam succes" voor het woningplatform. "We zetten de gesprekken hierover voort met zowel Funda als certificaathouders en ook met mogelijk geïnteresseerde nieuwe aandeelhouders. We verwachten deze snel te kunnen concretiseren."

Meer uit Financieel

Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

1 uur geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

1 uur geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

1 uur geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

2 uur geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

3 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

3 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

3 uur geleden