Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemerscolumn Erwin van der Linden: Ondernemen in coronatijd

Ondernemerscolumn Erwin van der Linden: Ondernemen in coronatijd

Op 27 februari 2020 is een eerste besmetting met het coronavirus in Nederland bekend. Op dat moment weet niemand nog wat dit COVID-19 virus precies inhoudt en welke gevolgen ons te wachten staan. Al snel wordt duidelijk dat dit virus niet een ‘gewoon’ griepje is, waar wij snel vanaf zullen zijn. Half maart van dat jaar gaat Nederland voor het eerst op slot. Het hele land zit in onzekerheid, wat gaat er gebeuren? En hoe moet het bijvoorbeeld verder met de bedrijven die hierdoor hard geraakt worden?‘Onze Mark’ en zijn demissionaire kabinet komen toch vrij snel met een aantal oplossingen, al zijn niet alle maatregelen meteen even goed uitgedacht. Zo worden de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) in het leven geroepen om bedrijven te helpen met hun personeelskosten en de vaste lasten. Toen dit in het nieuws kwam, dacht ik ‘Gelukkig, we krijgen steun van de overheid, zodat we door deze moeilijke periode heen komen.’ Op dat moment waren wij namelijk net gestart, dus weinig omzet, maar wel alle kosten.Al snel komen wij erachter dat de steunpakketten niet gemaakt zijn voor startende ondernemers of ondernemingen die pas zijn overgenomen. Door bepaalde voorwaarden val je hierdoor precies tussen wal en schip en kun je geen aanspraak maken op de steunpakketten die hiervoor bedoeld zijn. Gelukkig stelt het kabinet regelmatig hun steunpakketten bij. Ook de voorwaarden veranderen mee, waardoor ook andere bedrijven - dus ook wij - toch steun kunnen aanvragen, steun die deze bedrijven ook horen te krijgen, net als de andere.Ondertussen zijn we ruim anderhalf jaar, twee lockdowns en zes NOW’s verder en hebben veel bedrijven het tot nu toe gered. Sterker, in ruim twintig jaar is het aantal faillissementen nog nooit zo laag geweest. Zelf denk ik dat de klap nog moet komen, door bedrijven die hun belastingen hebben mogen doorschuiven en door personeeltekort in de sectoren die dicht moesten. Dat laatste is nu in de horeca een groot probleem en dat is niet zomaar opgelost.Zelf kijken wij momenteel samen met het UWV naar een nieuwe methode om aan personeel te komen. ‘Denk jij dat je goed genoeg bent voor een openstaande vacature? Kom dan maar langs en laat maar zien!’ Zo luidt het motto van ‘open hiring’. Zonder een sollicitatiegesprek kun je beginnen in de functie die jij aangeeft te kunnen vervullen.

De lockdowns zijn voor veel mensen een persoonlijke aanslag op hun sociale leven. Ouderen die al niet veel contact hadden kwamen in een isolement terecht en jongeren die de tijd van hun leven behoren te hebben, met bijvoorbeeld eindexamenfeesten en ontgroeningen, zagen deze momenten in duigen vallen. Voor deze laatste groep vind ik het nog wel het ergst. Zij missen naar mijn inzicht het meeste en krijgen deze tijd ook niet meer terug. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat lockdowns en steunpakketten tot het verleden behoren en weer doen waar we goed in zijn; ondernemen!

Erwin van der Linden
Hotel Brasserie Smits

Meer uit Beveland

Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

19 uur geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

20 uur geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

1 dag geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

1 dag geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

2 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

2 dagen geleden
Brandweer blust brand in oude gymzaal Goese Lyceum

GOES - De brandweer heeft woensdagavond brand geblust in de oude gymzaal van het Goese Lyceum aan de Van Dusseldorpstraat in Goes.

2 dagen geleden