Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemers: kabinet zet stap in de goede richting met industrie

Ondernemers: kabinet zet stap in de goede richting met industrie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet een stap in de goede richting als het gaat om het beoogde industriebeleid. Dat vinden althans ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en FME, in een reactie op de plannen.

In een Kamerbrief kondigde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aan meer geld te willen steken in innovatie en onderzoek. Daarbij speelt het verduurzamen van de industrie een grote rol. Verder mikt het kabinet op verdere digitalisering van productieprocessen en Europese samenwerking.

Voor het stimuleren van technologische innovatie en voor het opleiden en omscholen van mensen maakt het kabinet gebruik van het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro. Het fonds investeert in projecten op het gebied van kennisontwikkeling en onderzoek en innovatie. Daarnaast is nog eens 3 miljard euro beschikbaar voor andere investeringen op maat.

Opsteker

VNO-NCW en MKB Nederland vinden vooral belangrijk dat het kabinet inziet dat de industrie in Nederland goed is en blijft voor 10 tot 15 procent van het bruto binnenlands product. "Dat is een opsteker, want dit was lange tijd anders", zo klinkt het. Volgens de organisaties is het nu zaak dat het beleid uitgevoerd gaat worden.

FME, dat bedrijven in de technologische industrie vertegenwoordigt, is blij dat Den Haag 3 procent van het bruto binnenlands product in innovatie wil stoppen, waarbij kennis en kunde ook vermarkt moeten worden. Om dit te realiseren zal het kabinet wel werk moeten maken van fiscale regelingen, meent de organisatie. Daarnaast moet het voor bedrijven makkelijker worden gemaakt talent uit het buitenland te halen.

Ook is het volgens FME van belang dat, als het geld uit het groeifonds op is, er nog steeds geld voorhanden is. Daarmee moet de sector er zeker van zijn dat het "fundament niet onder de voeten wegzakt", zo klinkt het. FME hoopt daarom ook dat volgende kabinetten verder gaan op deze ingeslagen weg.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

29 minuten geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

1 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

20 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

22 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden