Ondernemers: kabinet zet stap in de goede richting met industrie
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet een stap in de goede richting als het gaat om het beoogde industriebeleid. Dat vinden althans ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en FME, in een reactie op de plannen.
In een Kamerbrief kondigde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aan meer geld te willen steken in innovatie en onderzoek. Daarbij speelt het verduurzamen van de industrie een grote rol. Verder mikt het kabinet op verdere digitalisering van productieprocessen en Europese samenwerking.
Voor het stimuleren van technologische innovatie en voor het opleiden en omscholen van mensen maakt het kabinet gebruik van het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro. Het fonds investeert in projecten op het gebied van kennisontwikkeling en onderzoek en innovatie. Daarnaast is nog eens 3 miljard euro beschikbaar voor andere investeringen op maat.
Opsteker
VNO-NCW en MKB Nederland vinden vooral belangrijk dat het kabinet inziet dat de industrie in Nederland goed is en blijft voor 10 tot 15 procent van het bruto binnenlands product. "Dat is een opsteker, want dit was lange tijd anders", zo klinkt het. Volgens de organisaties is het nu zaak dat het beleid uitgevoerd gaat worden.
FME, dat bedrijven in de technologische industrie vertegenwoordigt, is blij dat Den Haag 3 procent van het bruto binnenlands product in innovatie wil stoppen, waarbij kennis en kunde ook vermarkt moeten worden. Om dit te realiseren zal het kabinet wel werk moeten maken van fiscale regelingen, meent de organisatie. Daarnaast moet het voor bedrijven makkelijker worden gemaakt talent uit het buitenland te halen.
Ook is het volgens FME van belang dat, als het geld uit het groeifonds op is, er nog steeds geld voorhanden is. Daarmee moet de sector er zeker van zijn dat het "fundament niet onder de voeten wegzakt", zo klinkt het. FME hoopt daarom ook dat volgende kabinetten verder gaan op deze ingeslagen weg.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Verder was sportmerk Lululemon Athletica een opvallende stijger dankzij goed ontvangen resultaten en vooruitzichten.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse zorgverzekeraar Celene gaat een bijeenkomst voor beleggers in New York online houden in plaats van een fysieke vergadering. Het besluit volgt op de moord op topman Brian Thompson van concurrent UnitedHealthcare deze week. De bijeenkomst van Celene zou volgende week donderdag plaatsvinden op de aandelenbeurs in New York, maar wordt nu dus via internet georganiseerd, meldt zakenzender CNBC.
11 uur geledenOSLO (ANP/AFP) - Het beheerd vermogen van het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, de grootste aandelenbelegger ter wereld, is vrijdag naar een recordniveau gestegen van 1,8 biljoen dollar, omgerekend ruim 1700 miljard euro. Het staatsfonds profiteert onder meer van de gestegen beurskoersen. Daarmee is het vermogen van het fonds in vijf jaar tijd verdubbeld.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - IMCD was vrijdag koploper in een licht lager gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam, dankzij een koopadvies voor de chemicaliëndistributeur van zakenbank Kepler Cheuvreux. Het aandeel IMCD werd 3,7 procent hoger gezet. De aandacht van beleggers ging verder vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse wet die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen, mag in stand blijven. Dat heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten vrijdag bepaald. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire video-app TikTok volgens de wet verboden worden in de VS.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het handelsakkoord Mercosur dat vrijdag werd bereikt door de Europese Commissie en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. "Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
16 uur geledenBERLIJN (ANP) - De politieke overeenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur "neemt een belangrijk obstakel" weg voor een vrijhandelsakkoord, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Eerder op vrijdag kondigden Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de regeringsleiders van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay aan dat ze een akkoord hadden over een handelsverdrag.
16 uur geleden