
Ondernemers: kabinet moet haast maken met stikstofaanpak
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet haast maken met de aanpak van de stikstofproblemen. Ondernemersorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland roepen daartoe op voorafgaand aan de ministerraad vrijdag. Daar staat het verminderen van de stikstofuitstoot onder meer op de agenda.
Boeren, ondernemerspartijen en zelfs milieuclubs kwamen vorig jaar met een gezamenlijk plan om uit de stikstofcrisis te komen. Onderdeel van het plan is onder andere het uitkopen van boeren dicht bij natuurgebieden. Daarmee kan op korte termijn "heel veel" stikstofuitstoot worden verminderd, aldus de ondernemers. Ook zouden er volgens het plan subsidies moeten komen voor boeren die willen innoveren, bijvoorbeeld door hun stal te vernieuwen zodat mest en urine van hun vee sneller van elkaar worden gescheiden. Daardoor zou er ook minder stikstof vrijkomen. Ook zouden de boeren meer willen inzetten op weidegang, het met water verdunnen van mest voor het land en minder eiwitrijk voer.
De ondernemersorganisaties wijzen erop dat het plan bijna een jaar geleden al is gepresenteerd. "Het daadwerkelijk van de grond krijgen van zo’n aanpak heeft echter tijd nodig en intussen is er helaas alweer een jaar tijd verstreken", aldus de organisaties. "Het snel verminderen van de stikstofuitstoot is urgent. Voor de natuur in ons land, maar juist ook om de motor van de economie gaande te houden en te verduurzamen. Met nieuwe betaalbare woningen voor starters, nieuwe infrastructuur, duurzame fabrieken en voor groene energieprojecten om van het olie en gas af te gaan."
Belgische aanpak
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen naar de aanpak in België. Daar is het stikstofprobleem in hun ogen onlangs "slim opgelost" door versneld en gericht een groep boeren uit te kopen rond natuurgebieden, door ze een aantrekkelijk aanbod te doen. Dit laat volgens de ondernemersorganisaties zien dat het kan.
De stikstofproblematiek in Nederland ontstond in 2019, toen de Raad van State oordeelde dat het hele stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde in strijd was met Europese natuurwetgeving. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter liep de vergunningverlening grotendeels vast - en daarmee bijvoorbeeld ook de bouw.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
22 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
13 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
14 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
16 uur geleden