Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

De uitreiking van de Zeeuwse innovatieprijs Emergo is voor gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland traditiegetrouw een hoogtepunt van Contacta. Nu de beurs niet kan doorgaan, vindt de prijsuitreiking vandaag (woensdag) online plaats. De onderscheiding zet Zeeuwse ondernemingen met de beste vernieuwende ideeën in de schijnwerpers. “Innovatie is een van de pijlers van de Zeeuwse economie en deze verkiezing brengt prachtige innovaties in Zeeland breed in beeld”, aldus De Bat. De bedrijven verdienen deze aandacht en daarnaast hoopt De Bat dat hun vernieuwingen andere ondernemers én jonge mensen uitdagen om ook te innoveren.

Vandaag ( 1 december) staat de uitreiking van zowel de Emergo juryprijs als Emergo publieksprijs op het programma. De kanshebbers zijn dit jaar Fytek Pro Sportslab uit Heinkenszand, Q-Aviation uit Middelburg, Meatless uit Goes, MST Groep uit Meliskerke en Vervaet uit Biervliet. Tot en met dinsdag 30 november kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde. 

Q-Aviation ontwikkelde een systeem, met bijsturing voor de piloot via lichtsignalen, om helikopters veiliger te laten landen. Meatless heeft een nieuwe techniek om meel van granen en peulvruchten te maken en ontwierp hiervoor productiesystemen die in Zeeland zijn gebouwd. De MST Groep, actief in de machinebouw, ondersteunt opdrachtgevers in het bedenken en bouwen van producten met minimale verspilling van tijd en kosten. Via een online platform van Fytek Pro Sportslab kunnen beweegexperts, zoals fysiotherapeuten, kennis opdoen via beweegfilms op maat voor in de huiskamer. Vervaet heeft een platform gemaakt om alle data van haar landbouwmachines te verzamelen, zodat klanten de data van deze voertuigen kunnen koppelen aan percelen waarop ze gewerkt hebben. Zo krijgen ze snel inzicht in de kosten per perceel en kunnen makkelijker de werking van de machine analyseren in verschillende omstandigheden.

Discussie

De innovatieprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Dit jaar zou er voor het eerst een lunch voor alle eerdere winnaars zijn, maar die gaat nu niet door. De Bat is juryvoorzitter van de Emergo juryprijs. Omdat het ook de bedoeling is om jonge mensen te inspireren vernieuwend bezig te zijn, vindt hij het mooi dat voor het vierde jaar ook studenten betrokken zijn bij de verkiezing. De vakjury, onder leiding van De Bat, is op bedrijfsbezoek gegaan bij de genomineerden en ruim vijftig studenten van de HZ University of Applied Sciences onderzochten de innovaties en stelden hiervan rapporten op voor de jury. “Je ziet een mooie wisselwerking tussen de ondernemers en studenten, want ze hebben soms echt verschillende meningen en dat kan flinke discussie opleveren.”

Onmisbaar

Ondernemers kunnen ontzettend veel digitaal bereiken - dat maakt de coronapandemie extra duidelijk - , maar fysieke ontmoetingen blijven volgens De Bat onmisbaar. Daarom is het jammer dat Contacta door de coronapandemie niet kan plaatsvinden dit jaar. Het is een gemis dat ondernemers nu niet informeel kunnen bijpraten over bijvoorbeeld hoe zij de coronacrisis doorkomen. De krapte op de arbeidsmarkt was het meest besproken onderwerp op de beurs geworden, verwacht de gedeputeerde. “We moeten ons er met zijn allen voor inzetten dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan”, noemt hij hiervoor een van de actiepunten. Innovatie is een ander, bijvoorbeeld in de vorm van robotisering en verdere digitalisering. Die twee ontwikkelingen helpen ook weer om een ander maatschappelijk vraagstuk - verduurzaming - te realiseren. “Er zijn in Zeeland vele voorbeelden te noemen waarbij innovaties op meerdere vlakken positief zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Livestream

Kijk voor meer informatie over de Zeeuwse innovatieprijs Emergo op www.emergo-innovatieprijs.nl. Tijdens de livestream woensdagmiddag sluiten de genomineerden via videoverbinding aan en worden in de studio juryleden en HZ-studenten die onderzoek deden naar de genomineerden ontvangen. De uitreiking is om 16.00 uur en voor iedereen te volgen op: www.emergo-innovatieprijs.nl/uitreiking.

Meer uit Beveland

Frans Sturm boekt weer succes met zijn dahlia's

HEINKENSZAND - Tijdens wedstrijden in Parc Floral de Paris heeft Frans Sturm uit Heinkenszand een 2de en een 3de prijs weten te winnen.

16 uur geleden
Veel leuke activiteiten in Kinderboekenweek

GOES - De Kinderboekenweek biedt van woensdag 4 oktober tot en met zaterdag 14 oktober allerlei activiteiten in de Oosterschelderegio. Vele daarvan zijn gratis toegankelijk, om het een taalfeest voor alle kinderen te maken.In de verschillende bibliotheekvestigingen zijn er activiteiten van Japans leren schrijven tot een wetenschapsdag en van een voorleesfeest en spelletjesmiddag tot workshops en voorstellingen, zoals Sweet Home. In de bieb in Goes verzorgt Tijl Damen zaterdag 14 oktober een show met aanstekelijke liedjes, acts, humor en interactie. “De middag is al vol, maar voor de ochtend hebben we nog enkele plekjes vrij”, vertelt Marlies van Hoek van Bibliotheek Oosterschelde. Ze kan bijvoorbeeld ook de workshop ‘Maak een portret van je huis’ aanraden. “De Zierikzeese illustrator Cathelijne van Studio Caats heeft deze workshop met toffe templates speciaal voor de bieb ontwikkeld.” Samen met haar tekenen, knippen, plakken en kleuren de kinderen erop los. Passend bij het Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ rijst de vraag ‘wat maakt jouw huis een thuis?’.

1 dag geleden
Zeeuws Weerzien nr 18: en toen werd het stil

MIDDELBURG - Het is precies vijftig jaar geleden dat wij de gevolgen van de oliecrisis ervaarden. Premier Joop den Uyl zei het op 1 december 1973 met zijn somberste stem: de auto moet op zondag blijven staan. Zelfs de benzine ging op de bon. Herinneringskrant Zeeuws Weerzien neemt u mee terug naar die tijd, waarin je zomaar kon rolschaatsen op een lege snelweg.

1 dag geleden
MAEX Zeeland Impuls: €30.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan welzijn, verbinding of leefbaarheid in Zeeland

Van 3 oktober tot en met 10 oktober stelt MAEX, samen met Stichting Univé Buurtfonds, €30.000,- beschikbaar. Initiatieven kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tot maximaal € 2.500 om hun organisatie te versterken en te professionaliseren. Dit is een onderdeel dat vaak moeilijk te financieren is.  

1 dag geleden
Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

2 dagen geleden
Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

2 dagen geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

2 dagen geleden