Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

‘Ondernemers én studenten uitdagen om te vernieuwen’

De uitreiking van de Zeeuwse innovatieprijs Emergo is voor gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland traditiegetrouw een hoogtepunt van Contacta. Nu de beurs niet kan doorgaan, vindt de prijsuitreiking vandaag (woensdag) online plaats. De onderscheiding zet Zeeuwse ondernemingen met de beste vernieuwende ideeën in de schijnwerpers. “Innovatie is een van de pijlers van de Zeeuwse economie en deze verkiezing brengt prachtige innovaties in Zeeland breed in beeld”, aldus De Bat. De bedrijven verdienen deze aandacht en daarnaast hoopt De Bat dat hun vernieuwingen andere ondernemers én jonge mensen uitdagen om ook te innoveren.

Vandaag ( 1 december) staat de uitreiking van zowel de Emergo juryprijs als Emergo publieksprijs op het programma. De kanshebbers zijn dit jaar Fytek Pro Sportslab uit Heinkenszand, Q-Aviation uit Middelburg, Meatless uit Goes, MST Groep uit Meliskerke en Vervaet uit Biervliet. Tot en met dinsdag 30 november kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde. 

Q-Aviation ontwikkelde een systeem, met bijsturing voor de piloot via lichtsignalen, om helikopters veiliger te laten landen. Meatless heeft een nieuwe techniek om meel van granen en peulvruchten te maken en ontwierp hiervoor productiesystemen die in Zeeland zijn gebouwd. De MST Groep, actief in de machinebouw, ondersteunt opdrachtgevers in het bedenken en bouwen van producten met minimale verspilling van tijd en kosten. Via een online platform van Fytek Pro Sportslab kunnen beweegexperts, zoals fysiotherapeuten, kennis opdoen via beweegfilms op maat voor in de huiskamer. Vervaet heeft een platform gemaakt om alle data van haar landbouwmachines te verzamelen, zodat klanten de data van deze voertuigen kunnen koppelen aan percelen waarop ze gewerkt hebben. Zo krijgen ze snel inzicht in de kosten per perceel en kunnen makkelijker de werking van de machine analyseren in verschillende omstandigheden.

Discussie

De innovatieprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Dit jaar zou er voor het eerst een lunch voor alle eerdere winnaars zijn, maar die gaat nu niet door. De Bat is juryvoorzitter van de Emergo juryprijs. Omdat het ook de bedoeling is om jonge mensen te inspireren vernieuwend bezig te zijn, vindt hij het mooi dat voor het vierde jaar ook studenten betrokken zijn bij de verkiezing. De vakjury, onder leiding van De Bat, is op bedrijfsbezoek gegaan bij de genomineerden en ruim vijftig studenten van de HZ University of Applied Sciences onderzochten de innovaties en stelden hiervan rapporten op voor de jury. “Je ziet een mooie wisselwerking tussen de ondernemers en studenten, want ze hebben soms echt verschillende meningen en dat kan flinke discussie opleveren.”

Onmisbaar

Ondernemers kunnen ontzettend veel digitaal bereiken - dat maakt de coronapandemie extra duidelijk - , maar fysieke ontmoetingen blijven volgens De Bat onmisbaar. Daarom is het jammer dat Contacta door de coronapandemie niet kan plaatsvinden dit jaar. Het is een gemis dat ondernemers nu niet informeel kunnen bijpraten over bijvoorbeeld hoe zij de coronacrisis doorkomen. De krapte op de arbeidsmarkt was het meest besproken onderwerp op de beurs geworden, verwacht de gedeputeerde. “We moeten ons er met zijn allen voor inzetten dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan”, noemt hij hiervoor een van de actiepunten. Innovatie is een ander, bijvoorbeeld in de vorm van robotisering en verdere digitalisering. Die twee ontwikkelingen helpen ook weer om een ander maatschappelijk vraagstuk - verduurzaming - te realiseren. “Er zijn in Zeeland vele voorbeelden te noemen waarbij innovaties op meerdere vlakken positief zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Livestream

Kijk voor meer informatie over de Zeeuwse innovatieprijs Emergo op www.emergo-innovatieprijs.nl. Tijdens de livestream woensdagmiddag sluiten de genomineerden via videoverbinding aan en worden in de studio juryleden en HZ-studenten die onderzoek deden naar de genomineerden ontvangen. De uitreiking is om 16.00 uur en voor iedereen te volgen op: www.emergo-innovatieprijs.nl/uitreiking.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Auto op de kop bij Kloetinge

KLOETINGE - Een automobilist is gisteren over de kop geslagen bij Kloetinge. Na het ongeluk kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse om assistentie te verlenen. 

14 minuten geleden
Overleden slachtoffer is 24-jarige man uit Goes

GOES - De man die donderdagavond bij een vermoedelijke schietpartij in Goes om het leven kwam is een 24-jarige man uit Goes. Dat maakt de politie vrijdagmiddag bekend. Ze vraagt getuigen zich te melden.

15 uur geleden
Weerbericht: Zondag ruimte voor zon, maandag onstuimig

Wie dit weekeinde buiten wil genieten, kan het beste voor zondag activiteiten plannen. Zaterdag wordt het 10 tot 12 graden en zondag ligt de middagtemperatuur rond een graad of 8. Toch is zondag de betere dag voor buitenactiviteiten. Zondag blijft het droog, is er meer ruimte voor de zon en staat er minder wind, voorspelt weerbureau Weeronline.

18 uur geleden
Bioscoop weer open, maar vertrouwen moet nog groeien

GOES - Bij Da Vinci Bioscoop Goes worden sinds deze week weer volop films gedraaid. Na een lange tijd van lege zalen zijn de medewerkers van de bioscoop blij dat ze weer bezoekers mogen ontvangen. Toch blijft het na iedere lockdown goed merkbaar voor de bioscoop dat de sector opnieuw moet opstarten. 

19 uur geleden
College Borsele maakt balans op: ‘Veel afspraken gerealiseerd’

HEINKENSZAND – Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart in zicht, heeft het Borselse college van burgemeester en wethouders de balans opgemaakt van de afgelopen vier jaar. “Het is goed om te constateren dat veel zaken zijn opgepakt en gerealiseerd”, concludeert burgemeester Gerben Dijksterhuis.

21 uur geleden
Fietscampagne met krijtgraffiti en boekenleggers bij Goese bieb

GOES - Bibliotheek Oosterschelde en de gemeente Goes vragen met krijt, graffiti en boekenleggers aandacht voor het fietsparkeren rondom de bibliotheek in Goes. 

23 uur geleden
Slachtoffer overleden na incident bij Geldeloozepad Goes

GOES - Bij een mogelijk schietincident bij het Geldeloozepad in Goes is donderdagavond een slachtoffer overleden.

1 dag geleden