Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemers blij met verruiming noodregelingen

Ondernemers blij met verruiming noodregelingen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers zijn blij met de aanpassingen in de noodregeling om meer gedupeerde collega's bij te staan in de coronacrisis. De regering kondigde dinsdag verdere aanpassingen aan waardoor onder meer zogeheten scale-ups, beginnende bedrijven die zich de afgelopen jaren succesvol hebben ontwikkeld en vergroot, kunnen aankloppen bij het rijk. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat "witte vlekken" in het noodpakket steeds verder ingevuld worden.

"De acute economische neergang vraagt continu aanpassingen op alle maatregelen om de economie in de benen te kunnen houden", aldus de organisaties. "Het is goed dat deze stappen nu gezet worden." Naast ondersteuning vanuit de overheid blijven de organisaties ook leden oproepen om elkaar te helpen waar dat kan.

De organisaties vinden het ook een goede zaak dat voor grotere mkb- bedrijven de garantieregeling voor kredieten wordt verruimd tot 150 miljoen euro. "Wij hopen dat dit helpt de kredietlijnen van banken zoveel mogelijk open te houden en risico’s verder te verlagen."

Staatsgarantie

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ook zeer content met de staatsgarantie van 12 miljard euro op kredietverzekeringen die werd aangekondigd. "Veel bedrijven zijn deels of volledig stil komen te liggen, er vindt veel minder handel plaats en het risico dat bedrijven hun facturen niet meer kunnen betalen neemt toe", zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. "Kredietverzekeraars kunnen daardoor de risico’s niet meer dragen en zijn gedwongen limieten in te trekken. Het is daarom heel goed dat de overheid hier voor een deel garant voor gaat staan."

Het intrekken of beperken van limieten heeft volgens de ondernemersorganisaties niet alleen gevolgen voor de huidige leveringen aan bedrijven, maar vooral ook voor de situatie na de crisis. "Als bijvoorbeeld de horeca straks weer open mag en spullen nodig heeft, zullen leveranciers vooraf de zekerheid willen hebben dat ze betaald krijgen", aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Zonder kredietverzekering zullen ze niet snel leveren of alleen tegen vooruitbetaling, maar dat laatste zal voor veel ondernemers na een langere periode van stilstand moeilijk zijn. Door deze garantstelling kunnen de leveringen aan alle sectoren gewoon doorgaan en kan de economie straks weer op gang komen."

Verder wijzen de organisaties erop dat de overheid meer risico's neemt in vergelijking met de crisis in 2009. Regelingen zijn ook simpeler georganiseerd, zo klinkt het.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

3 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

5 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

23 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden