Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemers blij met verruiming noodregelingen

Ondernemers blij met verruiming noodregelingen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers zijn blij met de aanpassingen in de noodregeling om meer gedupeerde collega's bij te staan in de coronacrisis. De regering kondigde dinsdag verdere aanpassingen aan waardoor onder meer zogeheten scale-ups, beginnende bedrijven die zich de afgelopen jaren succesvol hebben ontwikkeld en vergroot, kunnen aankloppen bij het rijk. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat "witte vlekken" in het noodpakket steeds verder ingevuld worden.

"De acute economische neergang vraagt continu aanpassingen op alle maatregelen om de economie in de benen te kunnen houden", aldus de organisaties. "Het is goed dat deze stappen nu gezet worden." Naast ondersteuning vanuit de overheid blijven de organisaties ook leden oproepen om elkaar te helpen waar dat kan.

De organisaties vinden het ook een goede zaak dat voor grotere mkb- bedrijven de garantieregeling voor kredieten wordt verruimd tot 150 miljoen euro. "Wij hopen dat dit helpt de kredietlijnen van banken zoveel mogelijk open te houden en risico’s verder te verlagen."

Staatsgarantie

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ook zeer content met de staatsgarantie van 12 miljard euro op kredietverzekeringen die werd aangekondigd. "Veel bedrijven zijn deels of volledig stil komen te liggen, er vindt veel minder handel plaats en het risico dat bedrijven hun facturen niet meer kunnen betalen neemt toe", zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. "Kredietverzekeraars kunnen daardoor de risico’s niet meer dragen en zijn gedwongen limieten in te trekken. Het is daarom heel goed dat de overheid hier voor een deel garant voor gaat staan."

Het intrekken of beperken van limieten heeft volgens de ondernemersorganisaties niet alleen gevolgen voor de huidige leveringen aan bedrijven, maar vooral ook voor de situatie na de crisis. "Als bijvoorbeeld de horeca straks weer open mag en spullen nodig heeft, zullen leveranciers vooraf de zekerheid willen hebben dat ze betaald krijgen", aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Zonder kredietverzekering zullen ze niet snel leveren of alleen tegen vooruitbetaling, maar dat laatste zal voor veel ondernemers na een langere periode van stilstand moeilijk zijn. Door deze garantstelling kunnen de leveringen aan alle sectoren gewoon doorgaan en kan de economie straks weer op gang komen."

Verder wijzen de organisaties erop dat de overheid meer risico's neemt in vergelijking met de crisis in 2009. Regelingen zijn ook simpeler georganiseerd, zo klinkt het.

Meer uit Financieel

Eenmalige investering microchipsector niet genoeg, vindt industrie

ZOETERMEER (ANP) - Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren. Dit zegt de ondernemersorganisatie van de technologische industrie FME over de ruim 2,5 miljard euro die het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven uittrekken voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

18 minuten geleden
VNO-NCW vindt snelle keuze over vergroening Tata Steel belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Het advies aan het kabinet over eventuele financiële hulp voor de vergroening van Tata Steel Nederland laat zien dat een snel besluit daarover belangrijk is, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie voor het bedrijfsleven het nieuwe rapport als "uitstekend vertrekpunt" voor afspraken tussen de regering en de staalfabriek over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

32 minuten geleden
Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

46 minuten geleden
Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

1 uur geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

1 uur geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

1 uur geleden
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

1 uur geleden