Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemende sfeer op Noord-Beveland past goed bij Loes Meeuwisse

Ondernemende sfeer op Noord-Beveland past goed bij Loes Meeuwisse

WISSENKERKE - Loes Meeuwisse heeft nog geen seconde spijt gehad van haar stap naar Noord-Beveland. “Dat heeft alles te maken met de hartelijke ontvangst”, zegt de burgemeester in haar werkkamer in het gemeentehuis in Wissenkerke, een ruimte waar ze de afgelopen drie maanden lang niet altijd was te vinden. “Ik ga graag op pad, naar de inwoners toe.”

Zo was ze laatst bij de opening van een kringloopwinkel in Kamperland. Loes Meeuwisse was niet de enige. “Er waren meer dan vijftig mensen! Dat zegt iets over de bewoners van Noord-Beveland. Ze zijn ontzettend betrokken.”

Ze merkte datzelfde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in boerderij Land- en Zeezicht in Kamperland. Meeuwisse was toen pas drie weken burgemeester, maar meer dan 150 mensen kwamen haar een gelukkig nieuwjaar wensen. “En niet alleen bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, maar ook veel gewone inwoners. Ik was verrast.”

Drempels

Meeuwisse prijst die betrokkenheid Net als in haar tijd als wethouder van de gemeente Goes wil ze dat mensen geen drempels over moeten om haar te benaderen. “Ze moeten geen enkele afstand ervaren tot de gemeente. Ik vind het prettig om contacten te hebben. Ik heb ook het idee dat de lijnen hier heel kort zijn.”

Meeuwisse mag dan pas zo’n honderd dagen burgemeester zijn, ze is een ervaren bestuurder, kent Zeeland op haar duimpje, heeft al jaren nauwe contacten met vrijwel alle bestuurders in de provincie en weet hoe de hazen lopen in gemeenteland.

Dossiers

De VVD-politica was bijna tien jaar wethouder in de gemeente Goes en werkte daarvoor als ambtenaar bij verschillende gemeenten. Ze koos vorig jaar bewust voor het burgemeesterschap van een Zeeuwse gemeente. “Ik wilde nog een stap maken, maar niet weg uit de provincie. Ik heb nu misschien minder inhoudelijke dossiers dan voorheen, maar dat vind ik prima. Ik vind het een hele fijne stap die ik heb gemaakt. Ik vind het leuk om meer bestuurlijk bezig te zijn en denk dat het me is gelukt om soepel over te schakelen.”

Constructief

Als voorzitter van de gemeenteraad is ze blij dat de meeste raadsleden ‘er samen iets van willen maken’. “Iedereen is constructief bezig. Dat is fijn, want we moeten het echt samen doen.” Dat gevoel merkt ze ook op de Bevelanden. “Ik proef totaal geen rivaliteit met een grotere gemeente als Goes. We werken goed samen, praten op gelijkwaardige basis met elkaar en willen vooruit.”

Tijdens een kennismakingsrondje over Noord-Beveland met wethouder Adrie van der Maas was Meeuwisse verrast over alle bedrijvigheid. Ja, er worden meerdere vakantieparken gebouwd, maar elke kern heeft ook een bouwplan voor (toekomstige) bewoners. “Zelfs de kleinste dorpen”, zegt Meeuwisse. “Dat heb je ook nodig als je de mensen wilt behouden en jonge gezinnen wilt aantrekken. Zij zijn belangrijk, ook met het oog op de basisscholen. Daar staat of valt de leefbaarheid mee.”

Gemeentefonds

Ze proeft ‘een positieve en ondernemende sfeer’ op Noord-Beveland. “Dat past bij mij.” Zorgen zijn er wel. Zo komt ook Noord-Beveland geld tekort voor het sociaal domein, moet er wat Meeuwisse betreft snel iets gebeuren aan de Deltaweg en houdt ze haar hart vast over de herverdeling van het gemeentefonds. Ze vreest dat deze slecht uitpakt voor kleine gemeenten. “Wat dat betreft pakken donkere wolken zich samen boven niet-Randstad-gemeenten. Daar moeten we op tijd over praten."

Meeuwisse wil zo snel mogelijk verhuizen naar het eiland. Het probleem is niet dat er weinig mooie plekjes zijn, volgens haar. “Eerder te veel”, lacht ze. “Als zeiler houd ik van het water. Dat is hier volop te vinden. Heel moeilijk moet het dus niet zijn.”

Meer uit Beveland

Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

8 uur geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

14 uur geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

1 dag geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

1 dag geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

1 dag geleden
Jaan Verhage-Aarnoutse uit Goes viert 100e verjaardag en telt haar zegeningen

GOES - Mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse uit Goes is vrijdag honderd jaar geworden. Maandagmiddag ging burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes bij haar op felicitatiebezoek in Residence 't Gasthuis.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

2 dagen geleden