
Onderhandelingen ziekenhuizen en verzekeraars verlopen moeizaam
DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars over de contracten voor volgend jaar verlopen zeer moeizaam. Sommige hospitalen denken pas begin volgend jaar tot overeenstemming te komen, anderen verwachten helemaal niet tot een deal met een deel van de verzekeraars te komen, meldt BNR op basis van een rondgang langs ziekenhuizen in Nederland.
Wim van Harten van het Rijnstate Ziekenhuis zegt het gevoel te hebben dat verzekeraars geen rekening houden met de situatie waarin ziekenhuizen verkeren door corona, omdat ze aandringen op bezuinigen die oplopen tot 30 miljoen euro. "Dat is echt alsof je van een andere planeet komt." Hij denkt pas in het eerste kwartaal 2022 alle contracten rond te hebben. "De kans bestaat dat de rekening dan langs de patiƫnt loopt en dat is zeer ongewenst. Dan kan het zijn dat de factuur niet zomaar automatisch naar de zorgverzekeraar gaat en dat kost veel tijd, moeite en energie om dat op te lossen."
"Op basis van de voorstellen die nu voorliggen verwachten we dat we er niet met alle zorgverzekeraars uit gaan komen", laat het Deventer Ziekenhuis in een reactie weten aan BNR. Ook Isala Ziekenhuis en Medisch Centrum Leeuwarden spreken die vrees uit. Medisch Spectrum Twente heeft nog geen contracten afgesloten en Universitair Medisch Centrum Groningen heeft met uitzondering van meerjarenafspraken met sommige verzekeraars nog geen overeenstemming bereikt voor volgend jaar.
Zorgverzekeraars spreken van complexe gesprekken. "De afgelopen twee jaar, het jaar dat corona uitbrak en het jaar daarna, werkten we daarvoor bij uitzondering met gezamenlijke regelingen waardoor we de financiƫle impact van corona gelijk konden verdelen en de toegang tot zorg voor verzekerden konden waarborgen", schrijft Zorgverzekeraars Nederland. De ACM liet eind oktober weten dat wat haar betreft 2021 het laatste jaar is met bijzondere regelingen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn vanaf het Schouwburgplein vertrokken voor een mars door Rotterdam, die onder meer langs het stadhuis gaat. Zij doen dit als protest tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. Voorafgaand aan de wandeling was er een podiumprogramma met verschillende sprekers.
16 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn zondagmiddag bijeen op het Schouwburgplein in Rotterdam om te protesteren tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. "Schandalig! Het bestaan van tienduizenden mensen in Nederland wordt verboden en daarmee angstig", meldt organisator Bond Precaire Woonvormen (BPW) in de aankondiging van de demonstratie.
56 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
6 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
7 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
17 uur geleden