Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelingen ziekenhuizen en verzekeraars verlopen moeizaam

Onderhandelingen ziekenhuizen en verzekeraars verlopen moeizaam

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars over de contracten voor volgend jaar verlopen zeer moeizaam. Sommige hospitalen denken pas begin volgend jaar tot overeenstemming te komen, anderen verwachten helemaal niet tot een deal met een deel van de verzekeraars te komen, meldt BNR op basis van een rondgang langs ziekenhuizen in Nederland.

Wim van Harten van het Rijnstate Ziekenhuis zegt het gevoel te hebben dat verzekeraars geen rekening houden met de situatie waarin ziekenhuizen verkeren door corona, omdat ze aandringen op bezuinigen die oplopen tot 30 miljoen euro. "Dat is echt alsof je van een andere planeet komt." Hij denkt pas in het eerste kwartaal 2022 alle contracten rond te hebben. "De kans bestaat dat de rekening dan langs de patiënt loopt en dat is zeer ongewenst. Dan kan het zijn dat de factuur niet zomaar automatisch naar de zorgverzekeraar gaat en dat kost veel tijd, moeite en energie om dat op te lossen."

"Op basis van de voorstellen die nu voorliggen verwachten we dat we er niet met alle zorgverzekeraars uit gaan komen", laat het Deventer Ziekenhuis in een reactie weten aan BNR. Ook Isala Ziekenhuis en Medisch Centrum Leeuwarden spreken die vrees uit. Medisch Spectrum Twente heeft nog geen contracten afgesloten en Universitair Medisch Centrum Groningen heeft met uitzondering van meerjarenafspraken met sommige verzekeraars nog geen overeenstemming bereikt voor volgend jaar.

Zorgverzekeraars spreken van complexe gesprekken. "De afgelopen twee jaar, het jaar dat corona uitbrak en het jaar daarna, werkten we daarvoor bij uitzondering met gezamenlijke regelingen waardoor we de financiële impact van corona gelijk konden verdelen en de toegang tot zorg voor verzekerden konden waarborgen", schrijft Zorgverzekeraars Nederland. De ACM liet eind oktober weten dat wat haar betreft 2021 het laatste jaar is met bijzondere regelingen.

Meer uit Binnenland

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

1 uur geleden
Piek coronagolf verder uit zicht, minste besmettingen in 10 weken

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De corona-epidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.

1 uur geleden
COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

8 uur geleden
Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

9 uur geleden
Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

10 uur geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

12 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

12 uur geleden