Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondergronds parkeren, slot Swanenburgh blootleggen en Kanovijver verplaatsen?

Ondergronds parkeren, slot Swanenburgh blootleggen en Kanovijver verplaatsen?

VLISSINGEN - Ondergronds parkeren bij de sauna, de historie van slot Swanenburgh zichtbaarder maken en de Kanovijver verplaatsen om de inundatiekreek beter tot zijn recht te laten komen. Dit zijn punten die maandag zijn besproken voor de toekomstvisie van het Nollebos en Westduinpark in Vlissingen.

Bij twee bijeenkomsten in het stadhuis in Vlissingen maandagavond konden belangstellenden vragen stellen over de ideeën en meedenken. Mede op basis van eerdere werksessies heeft architectenbureau Bosch Slabbers een concept-streefbeeld voor het gebied opgesteld. Het toont onder meer één hoofdroute, voor voetgangers én fietsers en toegankelijk voor mindervaliden. “Nu vormen te veel paden geen structuur”, zei architect Jan van Minnebruggen. 

Slot

Een trap of tribune versterkt de verbinding met de boulevard. Aan die kant van het Nollebos zouden dan meer activiteiten kunnen plaatsvinden en richting het Westduinpark komt er steeds meer ruimte voor rust. Zo’n zonering maakt het gebied geschikt voor verschillende gebruikers. Daarbij moeten de ecologische kwaliteiten beschermd en verder ontwikkeld worden. Dat kan meerdere doelen dienen. Zo legt een inrichting met vlonder en bankjes bij voormalig slot Swanenburgh meer van de plaatselijke geschiedenis bloot en biedt meteen ruimte voor recreatie. 

Ondergronds

De bebouwing moet binnen de richtlijnen van de Zeeuwse Kustvisie passen. Voor de sauna staat een verkleind zoekgebied in de visie, om de ‘groene parkbeleving’ te borgen. “Een gebouw in pyramidevorm is dienender in het landschap”, aldus Van Minnebruggen. De visie stelt een wellnesscentrum met een sobere, natuurlijke uitstraling centraal, waarbij verblijfsrecreatie aanvullend is. ‘De sauna bestaat uit maximaal drie bouwvolumes en is maximaal twaalf meter hoog. De bebouwing bestaat uit een compacte massa van maximaal drie bouwlagen. Losse bijgebouwen zijn niet toegestaan.’ Het bebouwd oppervlak van de begane grond mag maximaal vijftig procent van het zoekgebied beslaan. “Het verkeer wordt bij voorkeur direct op de rotonde ontsloten, voor minder verkeersbewegingen in het park.” Voor het parkeren ziet Van Minnebruggen een ondergrondse garage voor zich. “Als je in dit gebied een sauna mag hebben, dan mag de ondernemer daar ook iets tegenover stellen voor de natuurlijke uitstraling”, vindt de architect. Eventuele extra parkeerruimte moet op het bestaande terrein worden ingericht, nadat dit is aangekocht en vergroend.

Verplaatsen

De horeca van de Kanovijver zou Van Minnebruggen verplaatsen richting het bestaande fietspad om van de huidige plek een vergroend parkeerterrein te maken. “Dat maakt de cultuurhistorische inundatiekreek veel beter zichtbaar.”
Voor de Kanovijver voorziet de visie bebouwing met maximaal twee bouwlagen en maximaal één volume, geconcentreerd bij het fietspad. ‘De begane grond is maximaal 25 procent van het zoekgebied, en samen met het parkeren maximaal zestig procent.'

Magazine

Dinsdag (15 september) zijn er nog twee sessies, voor wie zich hebben aangemeld. Van Minnebruggen gebruikt alle input voor het streefbeeld. Dit bevat nog geen concrete acties, maar richtlijnen voor de komende jaren. Naar verwachting behandelt het college van burgemeester en wethouders het concept op 13 oktober. Daarna ligt het zes weken ter inzage en kunnen belanghebbenden erop reageren. Waarschijnlijk in januari bespreekt de gemeenteraad het streefbeeld. Na vaststelling wordt de visie uitgewerkt tot concrete acties voor de uitvoering.

Na de laatste sessie van dinsdag publiceert de gemeente Vlissingen een digitaal magazine over het streefbeeld. Tot maandag 28 september kunnen mensen vragen en opmerkingen over het streefbeeld mailen naar [email protected].

Meer uit Vlissingen

Gemeente neemt proef met doneerringen

VLISSINGEN - De gemeente begint met een proef om doneerringen te plaatsen in de binnenstad. De eerste doneerringen worden al geplaatst. In de doneerringen kunnen lege blikjes en flesjes worden geplaatst die door anderen kunnen worden meegenomen om in te leveren voor het statiegeld. De doneerringen komen er op initiatief van de SGP-fractie die daar in juli een motie over heeft ingediend.

16 uur geleden
Southern rock van Black Bottle Riot in de Piek

VLISSINGEN -  Zaterdag 30 september klinkt er weer eens southern rock in concertzaal de Piek in Vlissingen. HetNijmeegse viertal Black Bottle Riot speelt vurige rootsrock in de traditie van The AllmanBrothers Band, Tom Petty & the Heartbreakers en zelfs een scheutje Thin Lizzy.

16 uur geleden
Politie onderzoekt overlijden in woning Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In een woning in Oost-Souburg is woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden in een rijtjeshuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

18 uur geleden
Gemeente biedt plaats aan 75 extra asielzoekers in Marinekazerne

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 75 extra plaatsen voor asielzoekers in de voormalige Marinekazerne aan de Buitenhaven beschikbaar gesteld. De asielzoekers zijn al geregistreerd en blijven in Vlissingen voor een periode van vier weken. De gemeente voldoet hiermee aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg aan de Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

1 dag geleden
Voormalige basisschool wordt verbouwd tot opvang Oekraïense vluchtelingen

VLISSINGEN - Voormalige basisschool De Startbaan in Westerzicht wordt de komende maanden verbouwd en geschikt gemaakt voor de opvang van 49 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven nu nog in een appartementencomplex van l’Escaut op de hoek van de Van Dishoeckstraat en de Verkuijl Quakkelaarstraat. 

1 dag geleden
Jacky Dunnes over zijn kijkje in de keuken van Jackie Chan

OOST-SOUBURG - Stuntman en vechtkunstenaar Jacky Dunnes beleefde de zomer van zijn leven. Allereerst mocht hij een week naar het trainingscentrum van acteur en stuntman Jackie Chan in het Chinese Beijing. Hetgeen hij daar geleerd heeft kon hij meteen in de praktijk brengen want na Beijing vloog de Souburger door naar Kreta om mee te spelen in een nieuwe Nederlandse speelfilm.

2 dagen geleden
Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

4 dagen geleden