Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondanks zure nasmaak van debat geloven ministers in kabinet

Ondanks zure nasmaak van debat geloven ministers in kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ook de nieuwe ministers van het pas aangetreden kabinet-Schoof laten kritische geluiden horen over het debat over de regeringsverklaring woensdag en donderdag. "Voor de politiek is het denk ik niet goed geweest", zegt minister van Sociale Zaken en vicepremier Eddy van Hijum (NSC). Toch zegt hij voor aanvang van de ministerraad "volledig" vertrouwen te hebben in de kabinetsploeg en de premier.

"We hebben gister iets gezien dat niet goed is", zegt vicepremier en klimaatminister Sophie Hermans (VVD), verwijzend naar de ophef die ontstond over een tweet van PVV-minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Agema twitterde screenshots over het dragen van hoofddoeken, terwijl Schoof hierover vragen beantwoordde in het debat. Er werd een half uur geschorst voor overleg tussen de vicepremiers.

Volgens de oppositie ondermijnde PVV-minister Agema premier Schoof met haar tweet tijdens het debat. Eerder noemde PVV-leider Geert Wilders de manier waarop Schoof de bewindslieden van PVV-huize verdedigde al "slappe hap".

'Tweetgate'

BBB-vicepremier Mona Keijzer vindt het een goed idee "als iedereen voor zichzelf dit weekend gaat afvragen of dit nou reclame is geweest voor de politiek in zijn algemeenheid". Ook de Kamer moet daarbij in de spiegel kijken, benadrukt zij. De politiek moet wat haar betreft aan de slag met "de problemen van Nederland".

Justitieminister David van Weel (VVD) geeft toe dat het debat de afgelopen dagen "weinig verheffend" was, onder meer door "tweetgate", zoals hij het zelf al noemt. Maar, voegt hij toe, "we zijn net een paar dagen bij elkaar als kabinet, dus we gaan nog een heleboel afspraken maken, ook over omgang".

Lof

PVV-minister Barry Madlener is juist vol lof over Schoof. "Ik vind dat hij Nederland heeft laten zien dat hij zijn hoofd koel houdt." Tegelijkertijd vindt hij dat het Wilders "siert" dat de PVV-leider voor zijn mensen opkomt. Madlener benadrukt verder dat de sfeer in het kabinet "echt heel erg goed" is. De ploeg bestaat volgens hem uit "allemaal leuke, slimme mensen".

Asielminister Marjolein Faber (PVV) vindt niet dat er onenigheid is in het kabinet en gaat ervan uit dat het kabinet voortaan met één mond spreekt. Zelf gaat ze niet meer twitteren op haar privéaccount maar alleen op het ministersaccount. "Ja, ik heb geen persoonlijke meningen meer, hè. Dus dat is gewoon afgelopen."

Agema zelf beantwoordde geen vragen van journalisten aan het begin van de ministerraad. Donderdag betuigde ze na het debat spijt over het sturen van de tweet.

Meer uit Politiek

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

11 uur geleden
ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

12 uur geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

16 uur geleden
Andere oppositiepartijen hekelen 'gedoogsteun' na onderwijsdeal

DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.

17 uur geleden
CDA vindt onderwijsbegroting ondanks deal 'sterk onvoldoende'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.

17 uur geleden
Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.

18 uur geleden
Timmermans vindt onderwijsdeal 'historische fout' CDA, CU en SGP

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.

18 uur geleden