
Ondanks onzekerheden toch geld voor nieuwe plannen in Goes
GOES - In deze onzekere tijden weet de gemeente Goes toch een sluitende begroting voor 2023 te presenteren waarin ze naast voor de lopende projecten ook budget vindt voor nieuwe plannen. “We willen enkele grote investeringen doen”, vertelt wethouder financiën Stan Meulblok. “We werken aan oplossingen voor de woningnood, willen de veiligheid vergroten met onder meer extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, redactie) en ‘s-Heer Arendskerke krijgt een nieuwe integraal kindcentrum.” Ook zijn er plannen om op de plek van het tropisch bos van het Omnium in Goes schoolhuisvesting te realiseren. “We willen inwoners helpen door armoede- en kindregelingen te vernieuwen.”
Goes stelt krachtig uit de coronacrisis gekomen te zijn. “Samen proberen we de impact op onze inwoners en bedrijven zoveel mogelijk te beperken.” Wel hebben zich inmiddels andere problemen aangediend, zoals de hoge inflatie, de energie- en stikstofcrisis en krapte op de arbeidsmarkt. “De rijksoverheid compenseert de stijgende prijzen tot op zekere hoogte”, vertelt Meulblok. “Er is voor de gemeenten extra geld gekomen om het hoofd te kunnen bieden aan de prijsstijgingen. Een deel hiervan gebruiken we om de tariefstijgingen voor onze inwoners structureel te temperen.”
In 2023 wil Goes geld uittrekken voor onder meer onderwijs en cultuur en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. “Het is lastig om in Goes een betaalbare woning te vinden”, noemt Meulblok een andere uitdaging. De gemeente streeft naar een samenleving waarin iedereen meedoet, mensen naar elkaar omkijken en er passende zorg voor iedereen is.
Duurzaamheid
De gemeente werkt aan een groener, duurzamer Goes. Om inwoners hierin mee te nemen, wil de gemeente haar Bespaarhuis professionaliseren. Hier kunnen inwoners terecht voor advies over het verduurzamen en klimaatbestendiger maken van hun huis en tuin. Om duurzaamheidsplannen te kunnen realiseren, is het idee om hiervoor geld apart te zetten. Zo maakt Goes een meerjarenplan om al haar gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Daarmee is ze al begonnen, maar nu komt er een structurele aanpak, licht wethouder Joan Veldhuizen toe. Zij heeft onder meer gemeentelijk vastgoed en energie en klimaat in haar portefeuille. “Het doel is dat onze gebouwen in 2030 zestig procent minder CO2 uitstoten vergeleken met 1990 en in 2035 moet dat 95 procent minder zijn.” Om dit te bereiken wil Goes tot 2035 ieder jaar 3,51 miljoen euro vrijmaken. De gemeente gaat in beeld brengen of gebouwen gerenoveerd kunnen worden of dat sloop en nieuwbouw rendabeler is. Dat kan volgens de wethouder leiden tot verhuizing van verenigingen als dat efficiënter ruimtegebruik betekent. “Het gaat om zo’n 95 gebouwen”, illustreert Veldhuizen. ‘We maken een slimme selectie welke gebouwen we het beste als eerste kunnen aanpakken.” Ook gaat de gemeente in gesprek met de huurders en gebruikers van de panden. “Zij merken de stijgende energiekosten natuurlijk ook in hun portemonnee. We verwachten dat het rijk over de brug komt met extra geld voor verduurzaming. En bij de energiebesparing die het verduurzamen oplevert, willen we dat 25 procent van dat geld bij de gebruikers blijft.”
De gemeenteraad van Goes bespreekt de begroting donderdag (20 oktober).
Meer uit Beveland
Wissenkerke - Het vernieuwde trapveldje aan de Clausstraat in Wissenkerke is maandag 30 juni feestelijk in gebruik genomen. Onder een stralende zon werd het veldje geopend door wethouder Maas en kinderburgemeester Valentijn. Ruim 40 kinderen waren aanwezig om het veldje met enthousiasme officieel in te wijden.
46 minuten geledenOvezande - De RK-kerk in Ovezande verzorgt op zondag 13 juli opnieuw een pelgrimage naar het bijzondere Vrouweputje aan de Oostweg bij 's-Heer Arendskerke. Deze bezinningsplek, die al sinds de middeleeuwen bekendstaat als een bedevaartsoord, trekt mensen aan die op zoek zijn naar rust, bezieling en - volgens oude verhalen - zelfs genezing.
12 uur geledenGOES - De gemeente Goes schaart zich vol achter de ambitieuze nieuwbouwplannen van ziekenhuis Adrz, dat achter het huidige gebouw een compleet nieuw, modern ziekenhuis wil realiseren. "Dit is essentieel voor de leefbaarheid in onze regio," zegt wethouder André van der Reest. "Een toekomstbestendig ziekenhuis draagt bij aan het gevoel van veiligheid van onze inwoners én van heel Zeeland." Het nieuwe ziekenhuis moet in 2029 al operationeel zijn.
20 uur geledenWILHELMINADORP - Deze zomer geeft de reizende openluchttentoonstelling een kijkje in het verleden van Wilhelminadorp met historische beelden van dit dorp langs het kanaal. Anton Hagen van Belangenvereniging Wilhelminadorp selecteerde de foto's die laten zien waar het dorp ooit zijn oorsprong vond. De tentoonstelling is van 4 juli tot 1 oktober gratis te bezoeken aan de Westhavendijk, tegenover Restaurant 'Over de Kook'.
1 dag geledenKAPELLE - In het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle draait bijna alles op vrijwilligers. Er zijn gastvrouwen, gidsen, tuinlieden en nog veel meer. In totaal zijn er zo'n vijftig mensen die het museum draaiende houden. Nel Koopman uit Goes begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger en groeide zes jaar geleden door tot coördinator. Nu draagt ze het stokje over en keert ze terug naar haar vertrouwde rol als vrijwilliger.
1 dag geledenGOES - Karin en Marja uit Goes weten als geen ander wat het betekent om machteloos toe te kijken terwijl een geliefde afglijdt in de greep van alcohol en drugs. Karin is moeder van drie zoons, waarvan er één, Mike, al op jonge leeftijd begon met gebruiken. Marja verloor haar broer na een dertig jaar durende worsteling met verslaving. Beide vrouwen dragen hun verdriet en zorgen niet alleen met zich mee, maar zetten hun ervaringen sinds kort ook in om anderen te helpen. Karin richtte begin dit jaar Moedige Moeders Goes op, een zelfhulpgroep voor naasten van mensen met een verslaving. Marja geeft psycho-educatie en pleit voor meer erkenning voor naasten.
1 dag geledenKORTGENE - Tussen de knotwilgen en grasvelden in Kortgene bouwt Stichting EEF - Eindeloos Eiland Festival - aan iets bijzonders. Wat in 2014 begon als een lokaal kunstenfestival is uitgegroeid tot een sfeervolle, creatieve smeltkroes waar jong talent naast gevestigde namen staat. Muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en culinaire verrassingen lopen hier dwars door elkaar heen op zaterdag 5 en zondag 6 juli.
2 dagen geleden