
'Ondanks nieuwe lijsttrekker nu alweer ruzie in 50PLUS'
DEN HAAG (ANP) - De komst van nieuwe lijsttrekker Liane den Haan bij 50PLUS heeft geen einde gemaakt aan de ruzies die de partij al jaren plagen, aldus Nieuwsuur. Het conflict zou inmiddels zo hoog zijn opgelopen dat een WhatsAppgroep van de top-10 van de partij opgeheven werd vanwege het constante geruzie. Inmiddels zou de appgroep weer terug zijn, op voorwaarde dat het nu afgelopen is met ruziemaken.
Volgens Nieuwsuur maken mensen in de partijtop elkaar over en weer verwijten dat zich niet aan het partijprogramma houden in mediaoptredens. Zo is er ergernis over Den Haans standpunten over pensioenen en AOW, die volgens nummer 3 op de lijst Ellen Verkoelen niet met het partijprogramma zouden stroken. De nieuwe 50PLUS-leider steunt het hoofdlijnenakkoord voor het nieuwe pensioenstelsel, dat gaat meebewegen met de markt waardoor pensioenen mogelijk lager uitvallen. Hiermee verschilt ze ook van opvatting met Martin van Rooijen, de fractievoorzitter in de Eerste Kamer.
Volgens Den Haan moet de partij even wennen aan de nieuwe koers sinds haar aantreden, zegt ze in Nieuwsuur. Ze wijst erop dat Verkoelens ideeën over een basisinkomen en een nationaal zorgfonds ook niet meer in het programma staan. "Op het moment dat we de Kamer ingaan, houdt iedereen zich aan het verkiezingsprogramma", zegt Den Haan.
Ze trad in oktober vorig jaar aan als partijleider en wil het vertrouwen van de kiezer in de partij terugwinnen. Volgens Den Haan snapt haar achterban de nieuwe, genuanceerde positie van de partij "heel goed" en hoeven kiezers "zeker niet" naar de voormalige partijleider Henk Krol. "Je kan nee blijven roepen, maar politiek is ook compromissen sluiten en praten zodat je je doel bereikt." Zij ziet een mogelijke coalitie voor zich tussen 50PLUS, D66, PvdA en de VVD.
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden