
Omzet TomTom lager dan verwacht door chiptekorten auto-industrie
AMSTERDAM (ANP) - Navigatiespecialist TomTom heeft in het eerste halfjaar een hogere omzet geboekt dankzij het herstel in de wereldwijde auto-industrie. Het Amsterdamse bedrijf spreekt ondanks die stijging van teleurstellende resultaten, doordat chiptekorten de productie van auto's dwars zaten. TomTom ziet zich daardoor genoodzaakt zijn vooruitzichten voor heel 2021 naar beneden bij te stellen.
"Ondanks de omzetstijging op jaarbasis was onze omzet uit de automotive-divisie lager dan verwacht omdat wereldwijde tekorten aan halfgeleiders de productievolumes van onze klanten raakten", schrijft het bedrijf bij zijn halfjaarcijfers.
TomTom rekent nu op een jaaromzet tussen de 500 miljoen en 530 miljoen euro. Eerder hield het bedrijf nog rekening met opbrengsten die konden oplopen tot 570 miljoen euro.
Zakelijke tak
De opbrengsten stegen in het eerste halfjaar met 4 procent tot 264,3 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan de zakelijke tak. De consumentendivisie die de ooit zo populaire navigatiekastjes maakt, verkocht voor 19 procent minder aan producten. De verkopen aan de auto-industrie stegen extra hard in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Toen kelderden de opbrengsten van deze divisie omdat autofabrikanten door corona massaal hun fabrieken moesten sluiten.
Net zoals in de voorgaande periode gaf TomTom meer geld uit dan dat er binnenkwam. Het nettoverlies in de eerste helft van 2021 kwam uit op 35,1 miljoen euro. Een jaar eerder was dat tekort nog 124,8 miljoen euro.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
10 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
13 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
16 uur geleden