Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden Zeedijk en dieren verlost van lichtinvasie

Omwonenden Zeedijk en dieren verlost van lichtinvasie

THOLEN - Hoewel de gemeente Tholen feitelijk niets kon beginnen tegen de lichtvervuiling die veroorzaakt zou worden door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek, heeft de projectontwikkelaar toch de klachten van omwonenden ter harte genomen. Uit eigen beweging besloot de ontwikkelaar voortaan het licht om 22.00 uur uit te schakelen en tussen 07.00 en 08.00 uur weer aan te zetten.

Kees Slager van de SP wees de gemeente Tholen eind vorig jaar op klachten over de lichtvervuiling die veroorzaakt zou worden door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek. Volgens Slager klaagden omwonenden over honderden felle lampen die het complex verlichten: “In dezelfde week dat de inwoners van Tholen en Sint Philipsland verlost werden van de nachtelijke lichtvervuiling van het windpark Krammer, werden de bewoners van de zuidkant van Tholen getrakteerd op een nieuwe vorm van lichtvervuiling. Deze keer door het appartementencomplex op de Zeedijk bij Gorishoek, dat de hele nacht door honderden felle lampen wordt verlicht en (mede door zijn hoge ligging op de zeedijk) een brutale verstoring vormt van het tot voor kort aangename nachtelijke duister in de Scherpenissepolder en omgeving”, zei hij.

Dieren

Hij wilde van de gemeente Tholen weten of het verlichtingsplan is voorgelegd aan de Welstandscommissie en of deze de hoogte is van ‘de ernstige lichtvervuiling gedurende de hele nacht door dit gebouw dat enerzijds grenst aan het Nationaal Park Oosterschelde en anderzijds vlakbij het natuurgebied Tureluur staat’. “Deelt het college de mening dat deze lichtvervuiling niet alleen hinderlijk is voor de bewoners van de polders in de buurt, maar ook een inbreuk kan betekenen op het biologisch ritme van de duizenden vogels en andere dieren, die hier hun slaapplaats hebben. Is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze nachtelijke mega-kerstboom voor mens en dier?”, aldus Slager die opperde dat de eigenaar de opdracht zou moeten krijgen deze verlichting na 23 uur te doven, zoals dat ook gebeurt met de verlichting van de kerktorens in de dorpen. “Al is het maar uit overwegingen van energiebesparing.” 

Reclameverlichting

De gemeente Tholen laat nu in een reactie weten feitelijk niet te kunnen beginnen tegen de verlichting. “Alleen reclameverlichting wordt getoetst aan welstand, verlichting ten behoeve van sociale – en brandveiligheid niet”, zo begint de gemeente. “Dit betreft een appartementengebouw met horecavoorziening.” De gemeente zegt de zorgen van Slager betreffende het de hinder voor omwonenden en dieren in de omgeving te begrijpen. “Maar het aspect lichthinder heeft destijds aandacht gekregen in de ruimtelijke onderbouwing van het plan. Er is ook een natuurtoets uitgevoerd. De conclusie was dat gelet op de functie en schaal van het plan lichthinder onwaarschijnlijk werd geacht.”

Dimmen

Slager sprak achter van een mega kerstboom en vroeg zich af of de gemeente welwillend was om de eigenaar/exploitant op te dragen deze verlichting na 23.00 uur te doven, zoals dat ook gebeurt met de verlichting van de kerktorens in de dorpen en daarnaast de sterkte van het licht flink te ‘dimmen’? “De aandacht die u terecht heeft gevraagd voor de verlichting heeft al vrij snel zijn vruchten afgeworpen. De bouwonderneming heeft kort nadien tijdschakeling aangebracht op de buitenverlichting. De verlichting gaat sindsdien ‘s-avonds om 22:00 uur uit en ‘s-morgens tussen 07:00 en 08:00 uur weer aan in verband met bouwwerkzaamheden. Daarmee is het nachtelijke duister in de Scherpenissepolder en omgeving na 22:00 uur weer hersteld. De armaturen bestaan uit kleine led lampjes. Hierop kan geen dimmer worden geplaatst, zo verklaarde de bouwonderneming desgevraagd.”

Meer uit Tholen

Wasdroger in brand op zolder van woning Sint-Maartensdijk [UPDATE]

SINT-MAARTENSDIJK - De brandweer werd woensdagmiddag opgeroepen voor een brandende wasdroger. De wasdroger vloog in brand op zolder van een woning aan de Bloemenlaan in Smerdiek. De situatie werd al snel opgeschaald naar een middelbrand. Gelukkig werd het vuur al snel onder controle gebracht.

1 uur geleden
ANWB waarschuwt: Hemelvaartsweekend brengt extra drukte op de weg

BRABANT/ZEELAND - ANWB Verkeersinformatie voorspelt een drukke avondspits op woensdag 8 mei vanwege het aanstaande lang Hemelvaartsweekend: "Veel mensen vertrekken woensdagmiddag voor een korte vakantie. Vorig jaar stond er op de vooravond van Hemelvaart 1016 kilometer file."

3 uur geleden
Thoolse zwembaden krijgen zwemtest: 'Een ongeluk zit in een klein hoekje'

THOLEN - Wie komende zomer plezier gaat maken in één van de twee Thoolse zwembaden hoeft zich geen zorgen te maken over zijn veiligheid. Zaterdagmorgen stonden meer dan veertig personeelsleden en vrijwilligers in alle vroegte klaar voor de jaarlijkse zwemtest. En daarbij bleven de deelnemers niet droog. 

5 uur geleden
Gewonde na explosie auto in Tholen, twee traumahelikopters onderweg

THOLEN - Een persoon die dinsdagavond aan een auto zat te sleutelen op de Slabbecoornweg in Tholen is naar het ziekenhuis gebracht. Dat gebeurde nadat er een ontploffing was in de benzinetank van het voertuig. Eén traumahelikopter is geland.

21 uur geleden
Rijbewijs verlengen op Tholen kan voortaan ook online

THOLEN - Sinds 1 mei 2024 is het in de gemeente Tholen mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen. Dit kan via de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Het rijbewijs kan vervolgens al na twee werkdagen worden opgehaald in het gemeentehuis.

1 dag geleden
Auto in sloot langs Kettingdijk, één gewonde naar ziekenhuis

THOLEN - Een bestuurder is vannacht met zijn auto in de sloot terechtgekomen. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Gortzakweg met de Kettingdijk. Eén persoon raakte gewond.

1 dag geleden
Droog en vrij zonnig met Hemelvaart: Temperatuur stijgt richting 20 graden

THOLEN - Na een wisselvallig week met flink wat regen is de aanloop naar Hemelvaartsdag een stuk minder nat. Ook Hemelvaartsdag zelf lijkt geheel droog te verlopen. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. Na Hemelvaartsdag loopt de temperatuur nog wat verder op en is het op-en-top lenteweer.

2 dagen geleden