Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden loswal niet uitgekocht

Omwonenden loswal niet uitgekocht

HANSWEERT - De drie bedrijven bij de loswal bij Hansweert en Rijkswaterstaat willen niet de naastliggende huizen opkopen om de klachten over geluidsoverlast op te lossen en tegelijkertijd meer bedrijfsruimte te creëren. Dat meldde dinsdagavond wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal, die tussen de partijen bemiddelde.

De Raad van State oordeelde in 2017 dat in het bestemmingsplan voor de loswal te weinig rekening is gehouden met de belangen van omwonenden. Ze gaf de gemeenten Reimerswaal en Kapelle - de loswal valt ook deels op haar grondgebied - de opdracht om uiterlijk in november een nieuw bestemmingsplan te maken, met meer aandacht voor de omwonenden van de loswal.

Investering

Het opkopen van de vier huizen in de buurt zou de beste oplossing zijn voor de overlast, zei wethouder Sinke dinsdag. “We hebben hiervoor uitvoerig overleg gehad met alle partijen.” In dit scenario zouden Rijkswaterstaat, die werkt aan het opknappen van de sluisdeuren, samen met de drie bedrijven bij de loswal - de scheepswerf, zandhandel en aannemingsbedrijf - de huizen kopen. “Rijkswaterstaat heeft laten weten de huizen niet te willen opkopen en de aannemer voor de renovatie van de sluisdeuren moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden geen overlast voor omwonenden veroorzaken”, aldus de wethouder. “De drie bedrijven hebben laten weten dat het kopen van de woningen, hoewel het ruimte schept voor de bedrijfsactiviteiten, een te grote investering is.”

Handhaven

Daarmee is het opkopen van de huizen van de baan. “We zijn nu gedwongen om in het nieuwe bestemmingsplan de bedrijven geen extra ruimte te bieden”, stelt de wethouder. “Ook nemen we een regeling op waarbij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland, redactie) beter kan handhaven op overlast.” De RUD voert milieu- en veiligheidstaken uit voor de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland. In de huidige vergunning mag er bij de scheepswerf vier tot zes weken per jaar ook ‘s nachts gewerkt worden. De Raad van State oordeelde dat dit te vaag is om te kunnen controleren. “We werken samen met deskundigen aan een scherpere formulering om beter te kunnen handhaven. De open eindjes richting de bewoners moeten eruit.”

Juni

In juni wil het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een concept voor het nieuwe bestemmingsplan voorleggen. Die bevat dan ook de preciezere formulering. Het gaat volgens de wethouder lukken om in november een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Meer uit Reimerswaal

Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

10 uur geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

13 uur geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

1 dag geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

1 dag geleden
Overtredingen ontdekt bij controle horeca Reimerswaal

KRUININGEN - Horeca in de gemeente Reimerswaal is vrijdagavond gecontroleerd op het naleven van verschillende wetgeving. "Er zijn meerdere overtredingen geconstateerd, waaronder overtredingen op grond van de Alcoholwet, Warenwet, allergenen-wetgeving en de Wet arbeid vreemdelingen", meldt burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal dinsdag. 

1 dag geleden
Grote Geelstaart uit Kapelle brengt 'Metaal' uit

KAPELLE - Maandag om 12.00 uur is de eerste studio-opname van 'Grote Geelstaart' uitgekomen: 'Metaal'. De Kapelse band, die psychedelische noise-rock maakt, timmert sinds eind 2022 aan de weg naar meer naamsbekendheid binnen en buiten de provincie. 

2 dagen geleden
Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

3 dagen geleden