Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden loswal niet uitgekocht

Omwonenden loswal niet uitgekocht

HANSWEERT - De drie bedrijven bij de loswal bij Hansweert en Rijkswaterstaat willen niet de naastliggende huizen opkopen om de klachten over geluidsoverlast op te lossen en tegelijkertijd meer bedrijfsruimte te creëren. Dat meldde dinsdagavond wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal, die tussen de partijen bemiddelde.

De Raad van State oordeelde in 2017 dat in het bestemmingsplan voor de loswal te weinig rekening is gehouden met de belangen van omwonenden. Ze gaf de gemeenten Reimerswaal en Kapelle - de loswal valt ook deels op haar grondgebied - de opdracht om uiterlijk in november een nieuw bestemmingsplan te maken, met meer aandacht voor de omwonenden van de loswal.

Investering

Het opkopen van de vier huizen in de buurt zou de beste oplossing zijn voor de overlast, zei wethouder Sinke dinsdag. “We hebben hiervoor uitvoerig overleg gehad met alle partijen.” In dit scenario zouden Rijkswaterstaat, die werkt aan het opknappen van de sluisdeuren, samen met de drie bedrijven bij de loswal - de scheepswerf, zandhandel en aannemingsbedrijf - de huizen kopen. “Rijkswaterstaat heeft laten weten de huizen niet te willen opkopen en de aannemer voor de renovatie van de sluisdeuren moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden geen overlast voor omwonenden veroorzaken”, aldus de wethouder. “De drie bedrijven hebben laten weten dat het kopen van de woningen, hoewel het ruimte schept voor de bedrijfsactiviteiten, een te grote investering is.”

Handhaven

Daarmee is het opkopen van de huizen van de baan. “We zijn nu gedwongen om in het nieuwe bestemmingsplan de bedrijven geen extra ruimte te bieden”, stelt de wethouder. “Ook nemen we een regeling op waarbij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland, redactie) beter kan handhaven op overlast.” De RUD voert milieu- en veiligheidstaken uit voor de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland. In de huidige vergunning mag er bij de scheepswerf vier tot zes weken per jaar ook ‘s nachts gewerkt worden. De Raad van State oordeelde dat dit te vaag is om te kunnen controleren. “We werken samen met deskundigen aan een scherpere formulering om beter te kunnen handhaven. De open eindjes richting de bewoners moeten eruit.”

Juni

In juni wil het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een concept voor het nieuwe bestemmingsplan voorleggen. Die bevat dan ook de preciezere formulering. Het gaat volgens de wethouder lukken om in november een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Meer uit Reimerswaal

Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

11 uur geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

12 uur geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

2 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

3 dagen geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

5 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

5 dagen geleden