
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz
DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.
Dinsdag sprak Wilders, de grote winnaar bij de verkiezingen van 22 november, onder leiding van Plasterk eerst met BBB-partijleider Caroline van der Plas. Iets later ging de PVV-leider in gesprek met Yeşilgöz, eveneens onder leiding van de verkenner. Van der Plas benadrukte dat er "vooral vertrouwen moet komen tussen de vier" partijen die in beeld zijn voor samenwerking. Wilders gaf aan eerst over inhoud te willen praten en pas dan te kijken naar welke vorm de samenwerking moet krijgen.
De vier partijen zijn het niet eens over die vorm, alleen de BBB heeft laten weten in een kabinet te willen met de PVV. Plasterk wilde dinsdag na afloop niet ingaan op de inhoud van hetgeen is besproken. Wel noemde hij de bijeenkomsten "constructief" en "nuttige stappen" in het proces.
Laatste gesprekken
Plasterk denkt dat hij woensdag de twee laatste gesprekken met partijleiders voert, maar houdt een slag om de arm. "Dat weet je nooit. Maar ik heb nog maar beperkt tijd." Dit weekeinde moet hij zijn rapport schrijven zodat dit maandag of dinsdag aan de tijdelijke Kamervoorzitter kan worden aangeboden. "Dus ik denk dat het hierbij blijft."
Hij zal er "alles aan doen" om een rapport op te leveren waarmee de formatie een stapje verder kan komen, "maar dat heb ik niet helemaal in de hand". Hij kan nog niet zeggen of een kabinet met de vier partijen waarmee hij de afgelopen dagen vervolggesprekken heeft gevoerd - PVV, NSC, VVD en BBB - haalbaar is. "Ik heb nog geen conclusies."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet steunt de herbenoeming van speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese niet. In antwoord op Kamervragen van de SGP stelt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken dat Nederland vindt dat Albanese de gedragscode voor VN-rapporteurs heeft geschonden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat aangifte doen bij de politie omdat demonstranten afgelopen weekend een foto van haar met een Hitlersnor bij zich droegen. Een woordvoerder van Faber bevestigt dat na berichtgeving door De Telegraaf.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen (DT) krijgt voortaan zestig weken langer de tijd om te beslissen over een bezwaar van toeslagenouders tegen hun financiële compensatie. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag beslist. Die termijn komt bovenop de twaalf tot achttien weken die de DT momenteel heeft om te beslissen over het bezwaar van gedupeerden.
8 uur geleden