Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: kabinet moet Europees advies over rechtsstaat opvolgen

Omtzigt: kabinet moet Europees advies over rechtsstaat opvolgen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt wil afdwingen dat het kabinet de aanbevelingen van de Commissie van Venetië over de rechtsstaat in Nederland opvolgt. Tot nu toe heeft het demissionair kabinet namelijk weinig laten zien, zei het onafhankelijk Kamerlid in Jinek. Het onderzoek van de commissie van de Raad van Europa kwam er mede op zijn aandringen.

De commissie keek naar de manier waarop Nederland is omgegaan met de toeslagenaffaire en kwam met dertien aanbevelingen. Die kwamen erop neer dat wetgeving beter uitgewerkt moet worden, er meer ruimte moet komen voor tegengeluiden vanuit het parlement en de ambtenarij en de positie van burgers versterkt moet worden. Omtzigt zei bij Jinek dat er dingen moeten veranderen, en dat dit voor hem in zijn werk samen met de woningmarkt en bestaanszekerheid van mensen de hoogste prioriteit heeft.

Omtzigt noemde bij Jinek twee aanbevelingen die hem in het bijzonder opvielen. De eerste was dat er een mogelijkheid moet komen om wetgeving te toetsen aan de grondwet. De rechter mag dat niet en de Kamer, die het zou moeten doen, "doet dat niet", aldus Omtzigt. Verder wil hij dat een minderheid in de Kamer de mogelijkheid krijgt om onderzoeken te openen. Dat kan nu alleen met een meerderheid, waardoor kritische oppositieleden volgens hem te weinig ruimte krijgen.

Volgens Omtzigt heeft het demissionaire kabinet niet laten zien dat het geleerd heeft van de toeslagenaffaire. "Van alle beloftes, zijn er geen ingelost", zo zei hij. Hij zei dat het "heel moeilijk" zal worden om met de partijen die vanwege die affaire terugtraden een nieuwe bestuurscultuur te bewerkstelligen. Zelfs van het instellen van een staatscommissie is het nog niet gekomen, terwijl volgens Omtzigt "het logge, trage Europa" al een rapport heeft geproduceerd met "hele scherpe aanbevelingen".

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

1 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

4 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden