Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt en Van Lienden ruziën over rol bij extra mondkapjesdeal

Omtzigt en Van Lienden ruziën over rol bij extra mondkapjesdeal

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en opiniemaker Sywert van Lienden zijn geclasht over de rol die zij speelden bij de totstandkoming van een grote extra mondkapjesdeal tussen de overheid en Van Lienden. Omtzigt zei maandag in de Volkskrant zich misleid te voelen door zijn oud-partijgenoot over de commerciële belangen van een aanvullende bestelling van 80 miljoen mondkapjes. Van Lienden bestrijdt dat hij misleidde.

Van Lienden sloot in het begin van de coronacrisis een omstreden deal met de overheid voor de aanschaf van 40 miljoen mondkapjes. Hij zei dat hij via zijn stichting Hulptroepen Alliantie 'om niet' mondkapjes naar Nederland zou halen. Via de bv Relief Goods Alliance die hij en zijn kompanen oprichtten werd er uiteindelijk meer dan 20 miljoen euro winst geboekt.

Na die eerste deal probeerde Omtzigt via premier Mark Rutte en toenmalig minister voor Medische Zorg Martin van Rijn nog te bemiddelen over een extra levering van 80 miljoen mondkapjes. "Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profitinitiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd", aldus de politicus maandag in de krant. "Met die wetenschap heb ik de stichting van Sywert onder de aandacht gebracht van het ministerie van Algemene Zaken en van Van Rijn."

Verdraaiing van de werkelijkheid

Van Lienden zegt op Twitter dat er "nooit een dergelijke vraag is gesteld over onze opdracht met Relief Goods Alliance". Hij zegt ook niet op de hoogte te zijn geweest van de contacten van Omtzigt met het ministerie van Algemene Zaken en Van Rijn over dit onderwerp. "Tevens hebben we nooit aangedrongen op een nieuwe order. Dat Omtzigt slachtoffer is van misleiding, is een verdraaiing van de werkelijkheid."

Van Lienden zegt wel op verzoek van Omtzigt een presentatie te hebben gemaakt over het inkoopproces van mondkapjes. Dat was volgens hem vanuit de Stichting Hulptroepen Alliantie, "zonder winstoogmerk". "De mening die Omtzigt en wij deelden, was dat er productiecapaciteit was in China die onbenut bleef terwijl er in Nederland nog altijd sprake was van schaarste", aldus Van Lienden.

De deal van 80 miljoen mondkapjes is er uiteindelijk nooit gekomen. De eerdere bestelling van 40 miljoen maskers is ongebruikt het magazijn ingegaan omdat er al te veel was ingekocht.

Meer uit Binnenland

Belastingdienst wilde duizenden ten onrechte huurverlaging geven

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst wilde duizenden bewoners van sociale huurwoningen ten onrechte een huurverlaging geven. Woningcorporaties wezen de fiscus hierop, waarna de fout kon worden hersteld. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen na berichtgeving door NRC.

52 minuten geleden
Persoon doodgeschoten in trapportiek in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer dat donderdagochtend in een trapportiek aan de De Wittenstraat is doodgeschoten, is een vrouw. De vermoedelijke dader is volgens de politie te voet gevlucht en nog niet aangehouden.

1 uur geleden
Persoon neergeschoten in trapportiek in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is donderdagochtend iemand neergeschoten in een trapportiek. De persoon werd rond 08.00 uur neergeschoten aan de Wittenstraat in de Staatsliedenbuurt. Hulpdiensten zijn ter plaatse en verlenen eerste hulp aan het slachtoffer, aldus de politie. Hoe het slachtoffer eraantoe is, is niet bekend.

1 uur geleden
Isoleercel Navalny in Slot Loevestein

ZALTBOMMEL (ANP) - In Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel is vanaf vrijdag onder meer een replica te zien van een isoleercel waarin de Russische activist en Poetin-criticus Aleksej Navalny 91 dagen heeft doorgebracht. Zijn broer Oleg, die er volgens het slot ook een tijdje in zat, heeft de ruimte nagebouwd.

6 uur geleden
Nederlandse landmacht gaat grotendeels op in Duitse leger

DEN HAAG (ANP) - Nederland en Duitsland zetten een nieuwe stap in de samenvoeging van hun strijdkrachten. De 13 Lichte Brigade uit Oirschot gaat donderdag op in de Duitse 10e Pantserdivisie. Daarmee valt dan het overgrote deel van de gevechtseenheden van de Nederlandse landmacht onder Duits bevel.

6 uur geleden
Mariëtte Hamer haalt uit naar De Mol: John, het was niet op orde

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft woensdagavond in Op1 hard uitgehaald naar John de Mol. De mediatycoon riep in de uitzending van BOOS, ruim een jaar geleden, vrouwen op zich te melden omdat dat veilig zou zijn. Het rapport van producent ITV, dat woensdag werd gepresenteerd, bewijst volgens Hamer dat De Mol toen niet de waarheid sprak.

7 uur geleden
Gebruik privévliegtuigen volgens rapport enorm toegenomen

DELFT (ANP) - Het gebruik van privévliegtuigen is vorig jaar sterk toegenomen, zowel in Nederland als de rest van de Europese Unie. Volgens een inventarisatie die het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft heeft gemaakt in opdracht van Greenpeace, is het aantal privévluchten in de EU met 64 procent toegenomen. In Nederland was de stijging nog groter: volgens het rapport steeg vanaf Nederlandse luchthavens 12.176 keer een privévliegtuig op in 2022. Dat is een stijging van 87 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

9 uur geleden