
OMT-voorzitter verwacht geen nieuwe lockdown in de winter
DEN HAAG (ANP) - OMT-voorzitter Jaap van Dissel verwacht, ondanks oplopende besmettingscijfers, dat lockdown-maatregelen zoals winkel- of schoolsluiting of een avondklok komende winter niet nodig zijn. Hij wijst daarbij op de hoge vaccinatiegraad onder de Nederlandse bevolking, ruim 85 procent heeft een eerste prik gehad. "Dus we zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren", aldus Van Dissel in een interview met het AD.
De OMT-voorzitter vindt het moeilijk aan te geven of we ons zorgen moeten maken nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal coronabesmettingen oploopt. "Dat is lastiger in te schatten dan vorig jaar en het hangt van een aantal dingen af", aldus Van Dissel tegen de krant. "Eerst was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker. Maar door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders. Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn."
Een grote extra vaccinatieronde met een boosterprik acht hij vooralsnog niet nodig. "Dat je in verpleeghuizen overgaat tot een boostervaccinatie is begrijpelijk. Daar gaat het virus makkelijker rond en kun je lastiger isolatiemaatregelen treffen. Maar als je nu kiest voor brede inzet van zo’n prik, zoals Israël doet, dan moet je dat elk half jaar gaan doen om de antistoffen op peil te houden. Maar wil je elk mild symptoom dan voorkomen? Of alleen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames? Voor dat laatste is een massale extra prikronde vooralsnog niet nodig."
Van Dissel denkt dat Nederland na het voorjaar in 2022 voor een belangrijk deel van het coronavirus verlost kan zijn, maar houdt nog wel slagen om de arm. "Dat hangt van een boel factoren af, zoals de duur van de immuniteit, de eventuele opkomst van varianten, import uit andere landen, de beschikbaarheid van vaccins en ons gedrag, de vaccinatiebereidheid. Maar als de Delta-variant niet verdrongen wordt en je houdt een hoge vaccinatiegraad en immuniteit, dan zou je na het voorjaar voor een belangrijke mate van de crisis verlost kunnen zijn."
Meer uit Binnenland
TEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."
5 uur geledenHAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.
6 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bij de komende NAVO-top in Den Haag geen plaats bij officiële vergaderingen. Hij is wel welkom voor het diner op het paleis waarvoor de koning de NAVO-leiders heeft uitgenodigd, blijkt uit het officiële programma voor de top.
7 uur geledenALMERE (ANP) - Wie de pabo-opleiding in Almere heeft afgerond, krijgt een fulltimebaan als leraar en een huis. Dat beloven de gemeente Almere, hogeschool Windesheim, de Almeerse schoolbesturen, woningcorporaties en een makelaar aan studenten. Afgestudeerden kunnen er vanaf september 2025 aanspraak op maken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten van Odido hebben maandagmiddag problemen met internetten, tv kijken en bellen via een vaste telefoon. Het probleem speelt volgens de telecomaanbieder op verschillende plekken in Nederland.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Ook de TU Eindhoven (TU/e) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met instellingen in Israël vanwege "de humanitaire catastrofe" in Gaza. De universiteit bevriest ook de samenwerking met de Israëlische universiteit Technion, die "onmiskenbaar sterke banden" heeft met de defensiesector.
10 uur geledenKRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen ingevoerd vanwege een forse toename van het aantal geweldsdelicten op het eiland. Zo kan er de komende maanden in verschillende delen van het eiland preventief worden gefouilleerd op straat. Gezaghebber John Soliano sprak onlangs zijn zorgen hierover uit en riep de gemeenschap op agressiviteit te bannen uit de samenleving.
10 uur geleden