Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT: verplichte tests voor studenten alternatief voor coronapas

OMT: verplichte tests voor studenten alternatief voor coronapas

DEN HAAG (ANP) - Als studenten zich twee keer per week verplicht laten testen, kan dat een alternatief zijn voor een coronatoegangsbewijs (CTB) in het mbo, hoger en universitair onderwijs. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de invoering van een CTB daar om zo overdracht van het virus te verminderen, maar erkent ook de nadelen. Ongevaccineerde studenten zouden zich dan dagelijks moeten testen voor ze naar de instelling kunnen. Het doen van een zelftest "onder supervisie" is volgens het OMT ook een oplossing om niet over te gaan tot het CTB.

Het kabinet bereidt invoering van de coronapas in het hoger onderwijs al voor, mochten strengere coronamaatregelen nodig blijken. Dinsdag zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) dat onderwijs "zoveel mogelijk" open moet blijven.

Het is de bedoeling dat een wetswijziging voor een CTB in het mbo en hoger onderwijs zo snel mogelijk wordt klaargemaakt om indien nodig naar de Tweede Kamer te sturen. Die moet eerst akkoord gaan met de uitbreiding van het CTB. Tijdens de coronapersconferentie maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekend dat studenten, docenten en ander personeel van het mbo, hbo en de universiteiten vanaf 6 november wel mondkapjes moeten dragen als zij door de school lopen.

Hybride onderwijs

Het OMT raadt de regering ook aan om het hybride onderwijs weer mogelijk te maken, zodat leerlingen en studenten die klachten hebben of een quarantaineadvies hebben gekregen, thuis digitaal college kunnen volgen en zo weinig mogelijk onderwijs missen. De deskundigen hebben geadviseerd de regels in het primair en voortgezet onderwijs te houden zoals ze zijn.

Verschillende ministeries hebben er ook op gewezen dat de invoering van het coronatoegangsbewijs in het mbo en hbo voor grote groepen jongeren een hoge drempel is in de toegang tot onderwijs en dat dit zal leiden tot schooluitval. Zij geven aan dat op de lange termijn de economische kosten van het uitblijven van onderwijs groot zijn.

Meer uit Binnenland

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

29 minuten geleden
Nog niet bekend hoeveel asielzoekers in Ter Apel sliepen

TER APEL (ANP) - Het is donderdag even voor 11.00 uur nog niet bekend hoeveel asielzoekers de nacht hebben doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder aangegeven er kort na 09.00 uur mee te komen, maar om onbekende reden is het aantal nog niet bekendgemaakt.

40 minuten geleden
BAM weet nog niet wanneer werk aan brug in Lochem verdergaat

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden op de bouwplaats in Lochem worden hervat na het ongeluk met een brug in aanbouw woensdag. "Dat is afhankelijk van een lopend onderzoek en van wanneer de locatie door de Arbeidsinspectie weer wordt vrijgegeven. Wij gaan niet speculeren over hoelang dit gaat duren", stelt een woordvoerder.

41 minuten geleden
Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

GRONINGEN (ANP) - In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond gevonden en overleed ter plekke, aldus de politie.

1 uur geleden
Wind wakkert eind van de dag aan tot storm Louis

HOUTEN (ANP) - Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

2 uur geleden
Slachtofferhulp hielp in 2023 bijna 19 procent meer slachtoffers

UTRECHT (ANP) - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen. Deze cijfers deelt de organisatie donderdag. Volgens de organisatie is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren. De politie en het OM verwijzen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven is licht toegenomen, licht Slachtofferhulp toe. Ook online helpt de organisatie meer slachtoffers, een stijging van ruim 13 procent.

5 uur geleden
Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

7 uur geleden