Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Polanski-film in Nederlandse bioscopen, ná debat

Omstreden Polanski-film in Nederlandse bioscopen, ná debat

AMSTERDAM (ANP) - J'accuse, de nieuwe film van Roman Polanski, wordt waarschijnlijk in april uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Distributeur Cinéart gaat de film aan theaters aanbieden, maar pas na een groot publiek debat over de vraag of de film wel vertoond zou moeten worden gezien het seksuele wangedrag waar de regisseur voor is veroordeeld.

Dat openbare debat moet plaatsvinden in Amsterdam. Voor het gesprek worden voor- en tegenstanders van vertoning van de film uitgenodigd, laat een woordvoerder van Cineárt vrijdag weten. "We willen de ruimte bieden aan het debat wat er zwaarder weegt: de kunst of het gedrag van Polanski."

De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting. Tegelijk met de lancering van J'accuse dook een nieuwe beschuldiging tegen hem op. Een Franse vrouw zegt dat ze door Polanski is verkracht in de jaren zeventig.

De titel J'accuse verwijst naar de open brief van Émile Zola tegen de veroordeling van de Frans-Joodse officier Albert Dreyfus die in 1894 ten onrechte werd beticht van spionage. Volgens veel recensenten is de film een meesterwerk. Cineárt wil J'accuse sowieso aanbieden via het streamingplatfom Picl, zodat Nederlandse filmliefhebbers de film zelf thuis kunnen zien.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Sophia wint The Voice of Holland 2020

HILVERSUM (ANP) - Sophia Kruithof heeft vrijdagavond The Voice of Holland gewonnen. De winnares uit het team van Anouk ging met een platencontract, een auto en een bedrag van 50.000 euro naar huis. Stef Classens eindigde als tweede. Eerder op de avond vielen Daphne van Ditshuizen uit Team Ali B en Emma Boertien uit Team Waylon af.

1 uur geleden
Politie treedt op tegen anti-Polanski-betogers bij Césars

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse politie heeft opgetreden tegen betogers bij het theater in Parijs waar de Césars worden uitgereikt. Daar dingt een film van de van verkrachting beschuldigde regisseur Roman Polanski (86) mee naar twaalf filmprijzen.

4 uur geleden
Jordan Roy en April Darby in voorprogramma songfestival

ROTTERDAM (ANP) - Jordan Roy en April Darby warmen in mei het publiek van het Eurovisiesongfestival op. De zanger en zangeres brengen voorafgaand aan alle negen publieksshows in Rotterdam Ahoy een medley van songfestivalhits en favoriete nummers van fans, maakte de organisatie vrijdag bekend. Het optreden is alleen te zien voor het aanwezige publiek en zal niet worden uitgezonden op televisie.

5 uur geleden
Zonnebloemen van Van Gogh niet te zien vanwege coronavirus

TOKIO (ANP) - Een van de beroemde schilderijen van zonnebloemen van Vincent van Gogh is als gevolg van de corona-uitbraak voorlopig voor niemand te zien, meldt The Art Newspaper. Het gaat om het exemplaar van de National Gallery in Londen dat is uitgeleend aan een museum in Tokio. De Japanse kunsttempel heeft in verband met de uitbraak van het virus besloten de opening, komende dinsdag, van een expositie met onder meer de Zonnebloemen voorlopig te schrappen.

9 uur geleden
Anton Corbijn zet Jeangu Macrooy op de foto

ROTTERDAM (ANP) - Topfotograaf Anton Corbijn heeft de persfoto's gemaakt van de Nederlandse songfestivaltroef Jeangu Macrooy. De organisatie deelde vrijdag de zeven foto's van Corbijn, die eerder grootheden als David Bowie, Bob Dylan, Joy Division en U2 voor de lens had.

11 uur geleden
Green Day schrapt tournee Azië wegens coronavirus

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse band Green Day heeft de Aziatische tournee geannuleerd vanwege het nieuwe coronavirus. In een verklaring meldt de groep dat optredens van de Hella Mega Tour in steden als Singapore, Bangkok, Taipei en Tokio niet doorgaan. De band schrijft dat ze het vervelend vinden, maar dat er snel nieuwe data worden ingepland.

17 uur geleden
André Hazes weer terug bij zijn ex

ROTTERDAM (ANP) - André Hazes is terug bij zijn ex Monique Westenberg. Nog geen twee weken na de bekendmaking van de breuk met Bridget Maasland maakt de zanger wereldkundig dat hij Westenberg weer in zijn armen heeft gesloten.

1 dag geleden