Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch overleden

Omstreden Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch overleden

WENEN (ANP/AFP) - De Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch, befaamd vanwege zijn schilderijen en kunstwerken waarin menselijk bloed en ingewanden van dieren werden verwerkt, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een ernstige ziekte, laat zijn familie dinsdag weten.

Nitisch was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het zogenoemde Weense Aktionisme. Dat is een radicale avant-gardebeweging uit de jaren zestig die bekendstaat om het villen van kadavers van dieren, het vastbinden van menselijke lichamen en het gebruik van bloed, modder en urine in hun werk.

De omstreden kunstenaar is vooral bekend vanwege zijn langlopende Orgies Mysteries Theatre, een show over slachtingen en religieuze offers. In 2015 was er nog een tentoonstelling van hem in het Italiaanse Sicilië met dode dieren op kruisbeelden. Dat leidde tot felle protesten van dierenrechtenactivisten die hem beschuldigden van godslastering en het aanzetten tot geweld. In 2009 veroorzaakte zijn komst naar het Tilburgse undergroundfestival Incubate veel ophef omdat hij met bloed en ingewanden van een varken zou gaan schilderen in een voormalig clarissenklooster. De organisatie moest voor dit onderdeel uitwijken naar een andere locatie.

In Oostenrijk zijn twee musea gewijd aan zijn werk, ook in een Italiaans museum zijn kunstwerken van hem te vinden.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden