Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Omkijken naar elkaar begint in je eigen buurt tijdens Burendag'

'Omkijken naar elkaar begint in je eigen buurt tijdens Burendag'

DEN HAAG (ANP) - Enkele honderdduizenden mensen hebben zaterdag Burendag gevierd. Overal in Nederland dronken buurtgenoten samen koffie, er waren tuinfeesten, spelletjes- en klusbijeenkomsten. Het evenement stond in het teken van buurtcontact. En juist deze zaterdag is de eerste dag dat er geen 1,5 meter afstand meer gehouden hoeft te worden vanwege corona. Dit jaar deden meer dan 6300 buurten mee, een record.

"Het officiƫle startsein werd dit keer gegeven in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leeuwesteyn in de hoop dat we die wijk meteen een duwtje in de rug hebben gegeven. Daar blijkt het onderlinge contact tussen buren al intensiever geworden door de coronamaatregelen", aldus een woordvoerster van het Oranje Fonds, een van de organisatoren. "De kernboodschap blijft: kijk naar elkaar om en dat begint in je eigen buurt."

Vorig jaar deden volgens haar vanwege corona veel minder buurten mee aan Burendag, circa 4000. "Veel mensen waren angstig om dicht bij elkaar te komen. Het vaccineren moest nog op gang komen. We vroegen mensen Burendag toen zo veel mogelijk bij de eigen voordeur te vieren." Een jaar eerder, in 2019, waren het er rond de 6000.

Burendag vindt elk jaar plaats op de vierde zaterdag in september, dit jaar voor de zestiende keer. De organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts hopen dat buren elkaar beter leren kennen en buurten daardoor gezelliger, socialer en veiliger worden.

Meer uit Binnenland

FVD'er Van Meijeren voor rechter voor rijden zonder rijbewijs

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) moet vrijdag voor de rechtbank verschijnen. Hij reed bijna een jaar geleden met zijn snorfiets door rood licht, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was ontnomen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest, zegt Van Meijeren tegen het AD.

8 minuten geleden
Voor- en tegenstanders: pil bij huisarts verlaagt drempel abortus

HILVERSUM (ANP) - Dat vrouwen straks ook bij de huisarts terechtkunnen om met een pil hun zwangerschap te laten beƫindigen, maakt de drempel voor een abortus lager. Dat zeggen zowel voor- als tegenstanders. Waarover ze van mening verschillen, is of dat een goede zaak is.

11 minuten geleden
Kamer: kopstuk NPO mag niet meer verdienen dan minister

DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat kopstukken bij de publieke omroep niet meer verdienen dan een minister. De SP heeft hiertoe opgeroepen in een motie en die is gesteund door alle twintig fracties. Het stuit de partij tegen de borst dat presentatoren vaak via productiebedrijven veel meer verdienen dan deze ministersnorm van rond de 220.000 euro.

15 minuten geleden
EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

32 minuten geleden
Duizenden Amsterdammers met laag inkomen krijgen extra toeslag

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 28.000 Amsterdammers met een langdurig laag inkomen krijgen deze week een extra toeslag van de gemeente. Volgens de hoofdstad staat de bestaanszekerheid van veel Amsterdammers onder druk vanwege de hogere prijzen van boodschappen, energie en andere basisbehoeftes.

1 uur geleden
Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.

1 uur geleden
Amsterdam wil tijdelijk korte wapenstok voor boa's

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil dat boa's tijdelijk een korte wapenstok kunnen gebruiken in het centrum van de hoofdstad, meldt de gemeente. Daarvoor dient de gemeente een aanvraag in bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De stok zal naar verwachting in het najaar van 2023 in gebruik worden genomen.

1 uur geleden