Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM vraagt vrijspraak voor ex-bestuurslid Laatste Wil

OM vraagt vrijspraak voor ex-bestuurslid Laatste Wil

ARNHEM (ANP) - In de zaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel met de naam middel X heeft het Openbaar Ministerie maandagmiddag vrijspraak gevraagd voor Petra de J. (70) uit Woerden. Ze is voormalig bestuurslid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). De CLW zet zich in voor het recht van mensen om zelf over hun dood te beslissen.

De gepensioneerd longarts was met zes anderen aangeklaagd voor het vormen van een crimineel samenwerkingsverband dat van 2018 tot 2021 middel X distribueerde.

De J. stelt dat CLW zich altijd aan de wet heeft gehouden. Ze had als doel de politiek in actie te laten komen voor meer recht op zelfbeschikking, zei ze bij aanvang van het strafproces. Ze verwijt andere verdachten dat ze achter de rug van het bestuur om het middel distribueerden.

Geen aanwijzingen

De officier van justitie maakte maandagmiddag in de rechtbank in Arnhem duidelijk dat er geen aanwijzingen zijn die het wettige en overtuigende bewijs leveren dat De J. actief bijdroeg aan het samenwerkingsverband. Ze is de enige die in de visie van het OM in aanmerking komt voor vrijspraak.

De overige verdachten, onder wie voormalig CLW-voorzitter Jos de W. (76) uit Apeldoorn, krijgen de strafeisen nog te horen.

Meer uit Binnenland

Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

28 seconden geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

45 minuten geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

2 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

3 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

5 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

5 uur geleden