
OM vervolgt Pakistanen die opriepen Geert Wilders te vermoorden
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt een religieus leider en een politiek leider uit Pakistan die hun volgelingen hebben opgeroepen Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Volgens het OM deden de twee Pakistaanse mannen hun oproepen mondeling tijdens bijeenkomsten en op social media met video's en tekstberichten.
Het gaat om een 55-jarige man en een 29-jarige man. Hun strafzaken dienen op 2 september in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, kondigde het OM woensdag aan. De 55-jarige religieus leider wordt verdacht van een poging tot uitlokking van moord op de Nederlandse politicus. In meerdere oproepen zou hij stellen "dat deze daad wordt beloond in het hiernamaals".
De 29-jarige politiek leider wordt verdacht van opruiing tot moord. Hij zou volgens het OM hebben geroepen dat hijzelf en zijn publiek deze taak op zich zouden moeten nemen. Dat deed hij nadat Khalid Latif, een Pakistaanse oud-cricketspeler, in Nederland werd veroordeeld voor een poging tot uitlokking van moord.
Wilders noemt namen
Wilders gaf een reactie op X en meldt dat het gaat om de Pakistaanse mullah Muhammed Ashraf Jalali en TLP-leider Saad Hussain Rizvi. "Ik hoop dat ze worden uitgeleverd, veroordeeld en de cel ingaan!" Wilders sprak ook vorig jaar al de hoop uit dat zij worden vervolgd voor de moord-fatwa's die ze over hem uitspraken.
Latif kreeg in september vorig jaar twaalf jaar cel opgelegd voor een video die hij in 2018 op Facebook plaatste waarin hij een bedrag van omgerekend 21.000 euro uitloofde voor de moord op de PVV-leider. Hij plaatste de video als reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. In die tijd werd daartegen volop gedemonstreerd in Pakistan.
Medewerking Pakistan
Nederland heeft geen rechtshulpverdrag met Pakistan. Het OM heeft woensdag de Pakistaanse autoriteiten gevraagd de dagvaarding aan de verdachten uit te reiken en het verzoek gedaan om de verdachten over de beschuldiging te horen. Of Pakistan hieraan zal meewerken is onzeker. In de zaak van de cricketspeler is volgens het OM nooit op rechtshulpverzoeken gereageerd.
In de zaak van Latif was het de eerste keer dat het OM iemand in het buitenland vervolgt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. Het hof in Den Haag veroordeelde in februari 2021 een andere Pakistaan, Junaid I., tot tien jaar cel, voor onder meer het voorbereiden van een terroristische aanslag op Wilders. I. werd in augustus 2018 aangehouden in Den Haag.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden