Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: Verdachte verkocht meer dan 600 keer zelfdodingsmiddel X

OM: Verdachte verkocht meer dan 600 keer zelfdodingsmiddel X

ARNHEM (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben honderden mensen het zelfdodingsmiddel genaamd 'Middel X' in huis. Een van de zeven verdachten die vanaf maandag terechtstaan in de strafzaak over het zelfdodingsmiddel heeft meer dan zeshonderd doses verkocht. Dit zei de officier van justitie bij aanvang van de zaak bij de rechtbank in Arnhem.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat er meerdere mensen zijn overleden na het gebruik van dit middel. Een zeer giftig middel, dat al dodelijk is in een kleine dosis", zei de aanklager. "Een middel dat zomaar in verkeerde handen kan vallen. Een middel dat gebruikt kan worden als moordmiddel. Dát Middel X werd verhandeld via een soort van distributiesysteem waar deze zeven verdachten mee te maken hadden. Een heleboel mensen zullen het nog in huis hebben liggen en er is geen enkel toezicht of controle mogelijk op het gebruik ervan, met alle risico's van dien", zei de officier van justitie.

Hij vertelde over een man van 26 jaar die het middel had ingenomen, ernstig ziek werd en dagen op de intensive care lag. "Hij heeft het wonderbaarlijk genoeg overleefd. Hij verklaarde bij de politie dat hij blij is dat hij het overleefd heeft." De 26-jarige man vertelde het OM dat hij via een huiskamerbijeenkomst van Coöperatie Laatste Wil (CLW) het Middel X had gekocht. In combinatie met een aantal concrete zelfdodingen in Gelderland en Overijssel was dat voor justitie aanleiding in juni 2021 een onderzoek te starten. Het onderzoek had als belangrijk doel het stoppen van de handel in het giftige middel.

Huiskamerbijeenkomsten

Volgens het OM werd tijdens de huiskamerbijeenkomsten ten onrechte geclaimd dat het zelfdodingsmiddel tot een zachte dood leidt. "Het kan gepaard gaan met gruwelijke pijnen en is niet te vergelijken met zorgvuldige euthanasie door een arts."

Onder de verdachten bevinden zich twee bestuursleden van CLW. "Ik ben verbijsterd en vol ongeloof over de situatie waarin ik ben beland", zei voormalig longarts Petra de J. Zij en de oud-voorzitter zeggen dat CLW zich altijd aan de wet heeft gehouden. Ze hadden als doel de politiek in actie te laten komen voor meer recht op zelfbeschikking. Ze verwijten andere verdachten dat ze achter de rug van het bestuur om het middel distribueerden. "Het druist volledig in tegen waar wij al die jaren voor hebben gestaan", zei zij. "Het voelt als een dolksteek in mijn rug", aldus de oud-voorzitter. "Het doet me pijn en maakt me boos dat onze doelstelling is ondermijnd."

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

11 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

11 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden