Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: Verdachte verkocht meer dan 600 keer zelfdodingsmiddel X

OM: Verdachte verkocht meer dan 600 keer zelfdodingsmiddel X

ARNHEM (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben honderden mensen het zelfdodingsmiddel genaamd 'Middel X' in huis. Een van de zeven verdachten die vanaf maandag terechtstaan in de strafzaak over het zelfdodingsmiddel heeft meer dan zeshonderd doses verkocht. Dit zei de officier van justitie bij aanvang van de zaak bij de rechtbank in Arnhem.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat er meerdere mensen zijn overleden na het gebruik van dit middel. Een zeer giftig middel, dat al dodelijk is in een kleine dosis", zei de aanklager. "Een middel dat zomaar in verkeerde handen kan vallen. Een middel dat gebruikt kan worden als moordmiddel. Dát Middel X werd verhandeld via een soort van distributiesysteem waar deze zeven verdachten mee te maken hadden. Een heleboel mensen zullen het nog in huis hebben liggen en er is geen enkel toezicht of controle mogelijk op het gebruik ervan, met alle risico's van dien", zei de officier van justitie.

Hij vertelde over een man van 26 jaar die het middel had ingenomen, ernstig ziek werd en dagen op de intensive care lag. "Hij heeft het wonderbaarlijk genoeg overleefd. Hij verklaarde bij de politie dat hij blij is dat hij het overleefd heeft." De 26-jarige man vertelde het OM dat hij via een huiskamerbijeenkomst van Coöperatie Laatste Wil (CLW) het Middel X had gekocht. In combinatie met een aantal concrete zelfdodingen in Gelderland en Overijssel was dat voor justitie aanleiding in juni 2021 een onderzoek te starten. Het onderzoek had als belangrijk doel het stoppen van de handel in het giftige middel.

Huiskamerbijeenkomsten

Volgens het OM werd tijdens de huiskamerbijeenkomsten ten onrechte geclaimd dat het zelfdodingsmiddel tot een zachte dood leidt. "Het kan gepaard gaan met gruwelijke pijnen en is niet te vergelijken met zorgvuldige euthanasie door een arts."

Onder de verdachten bevinden zich twee bestuursleden van CLW. "Ik ben verbijsterd en vol ongeloof over de situatie waarin ik ben beland", zei voormalig longarts Petra de J. Zij en de oud-voorzitter zeggen dat CLW zich altijd aan de wet heeft gehouden. Ze hadden als doel de politiek in actie te laten komen voor meer recht op zelfbeschikking. Ze verwijten andere verdachten dat ze achter de rug van het bestuur om het middel distribueerden. "Het druist volledig in tegen waar wij al die jaren voor hebben gestaan", zei zij. "Het voelt als een dolksteek in mijn rug", aldus de oud-voorzitter. "Het doet me pijn en maakt me boos dat onze doelstelling is ondermijnd."

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

3 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

3 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

3 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

4 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

4 dagen geleden