Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

Aanleiding voor de beleidswijziging is een strafrechtelijk onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie over de omstreden mondkapjesdeal. In oktober werd bekend dat het OM een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners had afgeluisterd.

Het OM liet eerder weten dat de rechter-commissaris toestemming had gegeven om afluisterapparatuur te plaatsen op de vergaderlocatie. De avond daarvoor bleek echter dat ook journalisten op enig moment zouden aanschuiven. De officieren van het Functioneel Parket besloten dat het afluisteren kon doorgaan, omdat het afluisteren was gericht op de verdachten en niet op de journalisten.

Onmiddellijk informeren

In de nieuwe aanwijzing is geregeld dat een rechter-commissaris in zo'n situatie onmiddellijk dient te worden geïnformeerd. De onderzoeksrechter kan dan nog toetsen of het afluisteren kan doorgaan en zo ja, of dit kan onder dezelfde voorwaarden. Ook de hoofdofficier moet instemmen met het inzetten van afluisterapparatuur, wat in de afluisterzaak van Van Lienden niet was gebeurd. Tevens moet het College van procureurs-generaal, de leiding van het OM, vooraf op de hoogte zijn.

Hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent zegt dat de beleidswijziging van het OM "onderstreept dat er niet genoeg waarborg was". Hij noemt de aanpassing van de regels positief. "Tegelijk laat het zien dat het nog steeds kan zijn dat er journalisten worden afgeluisterd, na toestemming."

Rechtszaak

De Correspondent kondigde in februari aan het OM voor de rechter te dagen. Het journalistieke platform wil van de rechter horen in welke mate journalisten beschermd zijn tegen het gericht afluisteren door opsporingsinstanties. Ook eist het platform dat het OM alle informatie van het afgeluisterde gesprek vernietigt. Wijnberg zegt dat de zaak tegen het OM gewoon doorgaat. "Dit is voor ons geen reden ervan af te zien. Het beleid mag dan worden aangepast, het is nog steeds niet uitgesloten dat journalisten in gesprek met bronnen worden afgeluisterd."

Het is nog niet bekend wanneer de zaak van De Correspondent tegen het OM dient.

Meer uit Binnenland

DENK wil dat Rotterdam banden met Israël verbreekt

ROTTERDAM (ANP) - De fractie van coalitiepartij DENK in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de stad alle banden met Israël verbreekt, zo is te lezen in een brief van DENK aan het Rotterdamse gemeentebestuur. De partij vindt dat "de gruweldaden van het Israëlisch regime onacceptabel zijn. Deze genocide en de beelden daarvan zijn afgrijselijk, mensonterend en misdadig".

9 minuten geleden
Asieladvocaten kraken plannen formatieakkoord: in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - Veel van de asielplannen die in het formatieakkoord staan, zijn volgens asieladvocaten en -juristen in strijd met de wet of internationale verdragen. Onder meer het uitroepen van een asielcrisis en het versoberen van de asielopvang houden geen stand bij de rechter, zegt Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN).

10 minuten geleden
XR hekelt 'eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat'

DEN HAAG (ANP) - Volgens actiegroep Extinction Rebellion (XR) is het akkoord tussen de formerende partijen "gebaseerd op eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat". De klimaatactivisten stellen dat de vier partijen bewust kiezen voor "klimaatchaos, instorting van ecosystemen en massale sterfte".

10 minuten geleden
Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

21 minuten geleden
Oxfam Novib: coalitiepartijen keren de wereld de rug toe

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen die de plannen van de nieuwe coalitie kunnen hebben op de positie van Nederland en die van de meest kwetsbaren in de wereld. Volgens de hulporganisatie blijft er "vrijwel niets" over van de internationale samenwerking waar Nederland om bekendstaat. "Internationale afspraken worden uitgehold, het hulpbudget gedecimeerd en urgente klimaatambities verwaterd."

34 minuten geleden
Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

UTRECHT (ANP) - Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

39 minuten geleden
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vijfheerenlanden

VIANEN (ANP) - De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

57 minuten geleden