Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM onderzoekt scholen Gomarus wegens discriminatie om geaardheid

OM onderzoekt scholen Gomarus wegens discriminatie om geaardheid

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Gomarus Scholengemeenschap, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel, omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden wegens hun seksuele geaardheid. De Inspectie van het Onderwijs had aangifte gedaan.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie had de scholengroep vastgelegd dat scholen in gesprek zouden gaan met ouders van leerlingen die een homoseksuele relatie hebben. Dit geldt niet voor leerlingen met een heteroseksuele relatie. Een OM-woordvoerder laat weten dat er genoeg aanleiding is voor strafrechtelijk onderzoek.

De Inspectie concludeert dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen. Hier moet het schoolbestuur wat aan doen. In 2022 onderzoekt de Inspectie hoe ver het bestuur daarmee is.

Zorgwekkende bevindingen

Demissionair minister Arie Slob schrijft in een reactie aan de Tweede Kamer de bevindingen "ernstig en zorgwekkend" te vinden. "Er zal op meerdere punten een forse inspanning van het bestuur en de leraren moeten volgen."

Slob heeft met een aantal van de getroffen leerlingen gesproken, en is "geraakt" door hun ervaringen. Hij schrijft dat het onderzoek niet kan goedmaken wat hen is overkomen, maar dat het wel kan voorkomen dat leerlingen in de toekomst iets vergelijkbaars meemaken. Hij waarschuwt andere scholen dat wordt ingegrepen als de "gelijkwaardigheid, vrijheid en (sociale) veiligheid" van leerlingen niet voldoende worden gerespecteerd.

De reformatorische school kwam eerder in het nieuws omdat leerlingen gedwongen werden uit de kast te komen tegenover hun ouders, ook als ze hiervoor nog niet klaar waren. Dat was aanleiding voor de Inspectie om onderzoek te doen. De scholengemeenschap wilde publicatie van het inspectierapport blokkeren bij de rechter, maar die ging daar niet in mee.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
alle scholen openbaar onderwijs. bidden doen ze maar thuis.
bung 87 1 maand geleden
ja breen handel en toe begon het geduvel: eva plukte een appelen zei tegen adam: "snoep verstandig, eet een appel"
Breen Handel 1 maand geleden
@segherst. Als je de Bijbel wil citeren moet je het wel goed doen. Er staat: En God schiep de mens als Zijn beeld; als het beeld van God schiep Hij hem' (Genesis 1:27). Dus die tekst heeft niets met uw antwoord en met dit probleem te maken. Wel staat er ook heel duidelijk dat God een man maakte en die vervolgens een vrouw gaf. Dus God maakte geen X. Ook kreeg Adam geen man, transgender, X en Eva kreeg ook geen vrouw, transgender of X. Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar dat staat er. "Toen liet de HEERE God een diepe slaap op Adam vallen, zodat hij in slaap viel; en Hij nam een van zijn ribben en sloot de plaats ervan toe met vlees. En de HEERE God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar bij Adam.” staat in Genesis 2:21 en 22
segherst 1 maand geleden
Helaas blijkt dat de reformatorische scholen nog kunnen accepteren dat iemand een andere geaardheid heeft. "God heeft toch iedereen geschapen naar zijn eigen beeld ????" Blijkbaar voor deze groep is er alleen plaats voor een hetero. Niet te geloven dat er nu nog dergelijke denkbeelden rondgaan en ondersteund worden.

Meer uit Binnenland

Staat moet uitspraken over advocaat Moszkowicz rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse staat moet een rectificatie in twee kranten plaatsen over uitlatingen die tijdens een rechtszaak zijn gedaan over advocaat Yehudi Moszkowicz. De officier van justitie wekte tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam de suggestie dat de advocaat onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie. Moszkowicz spande een kort geding aan over deze aantijgingen, de rechter in Den Haag gaf hem donderdag gelijk.

22 minuten geleden
Rutte: Polen is vast gevoelig voor Europese druk

BRUSSEL (ANP) - Polen bindt vast in als de Europese Unie maatregelen neemt tegen de ondermijning van de eigen rechterlijke macht en het EU-recht door dat land, denkt demissionair premier Mark Rutte. Er staat veel geld voor de Polen op het spel en Rutte denkt dat ze "ook een fatsoenlijk lid van de EU willen zijn".

28 minuten geleden
Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

DEN HAAG (ANP) - Toen de regering besloot om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen is aanvaard dat veel mensen steun zouden krijgen terwijl hun rekening niet stijgt, maar aan een berekening heeft men zich niet gewaagd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat becijferde dat ongeveer een kwart van de huishoudens steun krijgt zonder dat ze meer kwijt zijn aan hun energierekening.

36 minuten geleden
Interpolis meldt vooral windschade in zuidelijke provincies

TILBURG (ANP) - Verzekeraar Interpolis heeft na het noodweer in delen van Nederland dat woensdagavond begon 241 meldingen binnengekregen. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland was sprake van veel windschade door bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide schuttingen. Vanuit Barendrecht kwamen tot 12.30 uur de meeste meldingen binnen.

56 minuten geleden
Rutte: uithuisplaatsing toeslagenkinderen is zeer ernstig

BRUSSEL (ANP) - Dat honderden kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, is "zeer ernstig". Dat "moeten we zeer ernstig bekijken", vindt premier Mark Rutte.

1 uur geleden
Neef en advocaat Taghi hoort donderdag of hij langer vastblijft

AMSTERDAM (ANP) - De 38-jarige advocaat en tevens neef van Ridouan Taghi die eerder deze maand is opgepakt, moet donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Deze beslist of hij langer in de cel moet blijven. De hechtenis kan met maximaal negentig dagen worden verlengd, daarna moet de eerste openbare zitting in de rechtbank volgen. De rechtbank zal naar verwachting later donderdag de beslissing via Twitter bekendmaken.

1 uur geleden
Turkije dreigt ambassadeur van Nederland en anderen uit te wijzen

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije dreigt de Nederlandse ambassadeur en die van negen andere landen uit te wijzen in een hoogopgelopen rel over een gevangen Turkse activist. Volgens Turkse media uitte de Turkse president Erdogan het dreigement tegen verslaggevers.

2 uur geleden