Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM na fout in hoger beroep in zaak doodschieten Bas van Wijk

OM na fout in hoger beroep in zaak doodschieten Bas van Wijk

AMSTERDAM (ANP) - Het OM gaat in hoger beroep in de zaak van Bas van Wijk (24), die in augustus vorig jaar werd doodgeschoten in recreatiegebied De Oeverlanden bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. In deze zaak veroordeelde de rechtbank in Amsterdam verdachte Samir El Y. (21) dinsdag tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging, terwijl het OM achttien jaar en tbs had geëist.

Een nieuwe behandeling van de strafzaak ligt voor de hand, omdat het OM met een hoger beroep in het gerechtshof een vormfout kan herstellen in de tenlastelegging. Hierin ontbrak de plaats en de tijd van het misdrijf onder de zwaarste verdenking, gekwalificeerde doodslag. Dat is een vorm van doodslag om een ander feit te verdoezelen of te vergemakkelijken, in deze zaak is dat de diefstal van een nep-Rolex van een vriend van het slachtoffer.

Door deze vormfout kon de rechtbank niet beoordelen of het inderdaad ging om gekwalificeerde doodslag. El Y. is daarom veroordeeld voor doodslag, waar aanzienlijk lagere straffen voor gelden. Advocaat Richard Korver reageerde geschokt op het vonnis van de rechtbank en zegt dat uitspraak niet is uit te leggen voor de nabestaanden. Hij had een hoger beroep al verwacht. "De uitspraak van de rechtbank leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt", zei Korver dinsdag, eerder deze week.

Meer uit Binnenland

Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

31 minuten geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

32 minuten geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

33 minuten geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

41 minuten geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

42 minuten geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

43 minuten geleden
Provincies hadden de kritiek op stikstofplannen al verwacht

DEN HAAG (ANP) - "In de lijn der verwachting", noemt het Interprovinciaal Overleg (IPO) de kritiek van onderzoeksinstanties op de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied. Volgens een woordvoerder worden de pakketten met maatregelen "voortdurend bijgesteld".

4 uur geleden