
OM en rechtbank: gebruik stem om te stemmen, niet te bedreigen
DEN HAAG (ANP) - Politici moeten hun werk "ongestoord, ongehinderd en zonder bedreigingen kunnen doen". Dat zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank Den Haag waar vier zaken dienden over bedreigingen aan onder anderen demissionair minister Hugo de Jonge, GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Jesse Klaver en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "Dergelijke acties tasten het fundament van de democratie aan. Je mag je stem gebruiken om te stemmen, maar niet om mensen te bedreigen", aldus de rechter.
Volgens de rechter wordt het "debat gevoerd in de Tweede Kamer, niet op straat, en zeker niet op internet waar deze lieflijke teksten voorbij komen". Daarmee doelde hij op teksten die de verdachten uitten in hun bedreigingen.
De rechter legde werkstraffen en geldboetes op. Een van de behandelde zaken was een aangehouden zaak uit mei. De 23-jarige man uit Voorburg uit die zaak kreeg ook twee weken cel voorwaardelijk. De bedreigingen werden geuit op sociale media zoals Instagram en X.
Dreigmail
Een 64-jarige man uit Katwijk, die een geldboete van 1000 euro kreeg, beweerde dat zijn computer gehackt was door de overheid. Daardoor had Kamervoorzitter Bergkamp een dreigmail gekregen. Een 82-jarige man uit Delft noemde in maart op X voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma "een grote schijtbak", GroenLinks-fractievoorzitter Klaver "de grootste kankerlul" en Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen een "hoerenjong van Kaag". De man was omwille van zijn gezondheid afwezig en kreeg een voorwaardelijke geldboete van 500 euro.
"Dank voor de terugkoppeling, blij met de uitspraak", liet Klaver weten via een beveiligingsmedewerker van de Tweede Kamer die bij de zitting aanwezig was.
Iraanse ambassade
Twee zaken gingen over dreigmails die aan medewerkers van de Iraanse ambassade waren gestuurd. Daarin kreeg een 53-jarige man uit het Groningse Farmsum zestig uur werkstraf en zes weken voorwaardelijke celstraf, omdat hij al veel vaker had beloofd zijn leven te beteren, maar dat tot op heden niet had gedaan, aldus de rechter. Een 66-jarige voormalige medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Amsterdam zei zijn dreigmail "in een opwelling" te hebben verstuurd.
Het standpunt van het Openbaar Ministerie was nagenoeg hetzelfde als in een eerdere zogeheten themazitting in mei dit jaar over bedreigingen, onder meer aan premier Mark Rutte en ministers Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra. Het OM riep toen op om af te blijven van politici. De rechter legde toen voorwaardelijke celstraffen op tussen de twee en drie weken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De verdeling van de "pijn" in de voorjaarsnota is een keuze van de fractievoorzitters van de coalitie. Dat zei minister van Financiƫn Eelco Heinen (VVD) in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Hij blijft zelf het belang van een sluitende begroting benadrukken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
6 uur geleden