
OM en rechtbank: gebruik stem om te stemmen, niet te bedreigen
DEN HAAG (ANP) - Politici moeten hun werk "ongestoord, ongehinderd en zonder bedreigingen kunnen doen". Dat zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank Den Haag waar vier zaken dienden over bedreigingen aan onder anderen demissionair minister Hugo de Jonge, GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Jesse Klaver en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "Dergelijke acties tasten het fundament van de democratie aan. Je mag je stem gebruiken om te stemmen, maar niet om mensen te bedreigen", aldus de rechter.
Volgens de rechter wordt het "debat gevoerd in de Tweede Kamer, niet op straat, en zeker niet op internet waar deze lieflijke teksten voorbij komen". Daarmee doelde hij op teksten die de verdachten uitten in hun bedreigingen.
De rechter legde werkstraffen en geldboetes op. Een van de behandelde zaken was een aangehouden zaak uit mei. De 23-jarige man uit Voorburg uit die zaak kreeg ook twee weken cel voorwaardelijk. De bedreigingen werden geuit op sociale media zoals Instagram en X.
Dreigmail
Een 64-jarige man uit Katwijk, die een geldboete van 1000 euro kreeg, beweerde dat zijn computer gehackt was door de overheid. Daardoor had Kamervoorzitter Bergkamp een dreigmail gekregen. Een 82-jarige man uit Delft noemde in maart op X voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma "een grote schijtbak", GroenLinks-fractievoorzitter Klaver "de grootste kankerlul" en Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen een "hoerenjong van Kaag". De man was omwille van zijn gezondheid afwezig en kreeg een voorwaardelijke geldboete van 500 euro.
"Dank voor de terugkoppeling, blij met de uitspraak", liet Klaver weten via een beveiligingsmedewerker van de Tweede Kamer die bij de zitting aanwezig was.
Iraanse ambassade
Twee zaken gingen over dreigmails die aan medewerkers van de Iraanse ambassade waren gestuurd. Daarin kreeg een 53-jarige man uit het Groningse Farmsum zestig uur werkstraf en zes weken voorwaardelijke celstraf, omdat hij al veel vaker had beloofd zijn leven te beteren, maar dat tot op heden niet had gedaan, aldus de rechter. Een 66-jarige voormalige medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Amsterdam zei zijn dreigmail "in een opwelling" te hebben verstuurd.
Het standpunt van het Openbaar Ministerie was nagenoeg hetzelfde als in een eerdere zogeheten themazitting in mei dit jaar over bedreigingen, onder meer aan premier Mark Rutte en ministers Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra. Het OM riep toen op om af te blijven van politici. De rechter legde toen voorwaardelijke celstraffen op tussen de twee en drie weken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden