Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest Groningen

OM eist werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest Groningen

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist werkstraffen van zestig en honderd uur tegen drie personen voor hun rol bij het geëscaleerde boerenprotest in Groningen in 2019. Twee mannen hebben zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan opruiing. Een derde man forceerde met zijn trekker de deur van het provinciehuis, hij hoorde zestig uur tegen zich eisen.

Op 14 oktober 2019 drongen boze boeren het provinciehuis binnen om een gesprek met het provinciebestuur af te dwingen over het stikstofbeleid. De schade van die actie bedroeg meer dan 10.000 euro. De Commissaris van de Koning en ambtenaren voelden zich bedreigd. Een "ontoelaatbare manier om beleid van tafel te krijgen", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Groningen.

Arjen S. (32) uit Tyrnaarlo had zich volgens het OM opgeworpen als demonstratieleider. S. ontkent dat hij die rol had. Hij was als sympathisant naar Groningen gekomen, maar daar zijn de "dingen gelopen zoals ze zijn gelopen".

Uitleg

Hij geeft toe dat hij vanaf een opgeheven laadbak van een trekker opriep om de deur te rammen. Naar eigen zeggen om de politici onder druk te zetten. Dat hij daarbij "nog tien minuten" en nog kortere ultimatums riep, was volgens hem een afgesproken seintje naar de politie; zodat ze wisten wanneer de trekker voor de deuren in beweging kon komen.

Het OM vindt deze uitleg niet aannemelijk. "Terwijl de stemming grimmiger werd, riep hij juist op tot het plegen van strafbare feiten." Het OM eist tegen S. de hoogste werkstraf. Hij wordt ook verdacht van openlijke geweldpleging. S. was eerder op de dag passagier op een trekker die op de Vismarkt twee hekken omver reed. Een van de hekken raakte bijna een fietser.

Van A. (41) uit Noordbroek reed met zijn trekker tegen de provinciedeuren. Jacob Hendrik K. (50) uit Groningen zou volgens het OM net als S. opruiende teksten hebben geroepen vanaf een shovel bij het provinciehuis. Tegen hen eist het OM een werkstraf van zestig uur. Donderdagmiddag verschijnen nog twee mannen voor de rechter. Een van hen zou met een trekker tegen een politiepaard zijn gereden.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

32 minuten geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

2 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

2 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

4 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

4 uur geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

4 uur geleden
Agent niet vervolgd voor raken baasjes bij doodschieten hond

HELMOND (ANP) - Een agent die in september vorig jaar in Helmond een hond doodschoot, waarbij de twee baasjes van de hond lichtgewond raakten, wordt niet vervolgd voor zijn actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het de agent niet te verwijten valt dat de twee hondeneigenaren werden geraakt. De ene liep een verwonding op aan de onderarm en de ander werd getroffen door een schampschot boven zijn oor.

5 uur geleden