OM eist tot twee jaar cel tegen complotdenkers
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen complotdenker Wouter Raatgever (54). Joost Knevel (44) mag na een voorarrest van 322 dagen op de dag van de uitspraak de cel verlaten, maar het OM eist wel dat hij zich laat behandelen bij een kliniek. Tegen Knevel eiste het OM daarnaast een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
De complotdenkers staan bij de rechtbank in Den Haag terecht op verdenking van opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Tegen medeverdachte Hans de M. (57) uit Krimpen aan den IJssel eiste de officier van justitie donderdag een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel die hij reeds in voorarrest heeft uitgezeten.
De verdachten verspreidden ongefundeerde verhalen over satanisch ritueel kindermisbruik in Bodegraven. Op basis van herinneringen uit zijn kindertijd gelooft Knevel dat Van Dissel en de huisarts daarbij betrokken waren, deskundigen zeggen dat hij aan een paranoïde waanstoornis lijdt. Het OM noemt het bizarre beschuldigingen. "Dag na dag werd dit verhaal erin gepompt. Puur volksmennerij", zei de officier. "Verdachten worden nog steeds op handen gedragen. Daarin schuilt een reëel risico."
Begraafplaats
Als gevolg van de internetuitzendingen van de verdachten kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Ook bij Van Dissel lagen bloemen in de tuin.
Raatgever filmde vanuit zijn auto een fietsende Van Dissel en noemde hem in de video een "sadopedofiel" en "kindermoordenaar". In een andere video van de verdachten is op 28 april 2021 het privéadres van Van Dissel bekendgemaakt. Vanaf dat moment werd de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) 24 uur per dag beveiligd. "Verdachten waren onderzoeker, aanklager, rechter en beul tegelijk. En dat zien we vaker bij complotdenkers", zei de officier. Hij noemde hun veelbekeken internetuitzendingen "een orgie van verdachtmakingen".
Donaties terugbetalen
De verdachten verdienden volgens het OM 111.000 euro aan donaties door de internetuitzendingen. Het OM eist in de vorm van boetes dat verdachten daar delen van terugbetalen. Het OM wil Raatgever de grootste boete opleggen van 21.121 euro.
Verder wil het OM dat de rechtbank de drie verdachten een contactverbod met de slachtoffers oplegt en een gebiedsverbod voor de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Oegstgeest. Op sociale media mogen ze zich bovendien niet meer uitlaten over elkaar en de slachtoffers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie komt met een innovatiefonds waaruit Nederlandse start- en scale-ups financiering kunnen krijgen. Het fonds is nodig, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman, omdat reguliere investeerders vaak huiverig zijn in de defensie-industrie te investeren. Bedrijven kunnen maximaal 5 miljoen euro uit het fonds ontvangen.
11 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - De zus van Gino van der Straeten is dinsdagochtend boos de rechtszaal uitgelopen toen het over de persoonlijke omstandigheden ging van verdachte Donny M. De 24-jarige M. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino. M. werd emotioneel toen hij het had over "alles wat er is gebeurd de laatste tijd". Gino's zus reageerde woest. "Nu pas wordt hij emotioneel", riep ze, en verliet daarop de zaal. Na ongeveer een half uur keerde zij weer terug.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veertien bevrijdingsfestivals waarschuwen dat ze in "acute problemen" komen, omdat het kabinet geen geld wil uittrekken voor de edities van volgend jaar. De festivals moeten onmiddellijk stoppen als er geen staatssteun is, schrijven ze in een brandbrief aan staatssecretaris Vincent Karremans, die verantwoordelijk is voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het AD berichtte dinsdag over de brief die ook in handen is van het ANP.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De productie van drugs in Nederland verandert. Zo is de hennepteelt in Nederland de laatste jaren afgenomen en groeit de productie van methamfetamine juist, staat in een rapport van de politie over georganiseerde drugscriminaliteit.
1 uur geledenHOOGHALEN (ANP) - Het voortbestaan van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe staat onder druk vanwege financiële problemen. Daarom vraagt het centrum om een bijdrage van het Rijk voor de exploitatie van het herinneringscentrum en voor "een eenmalige grote vernieuwingsslag".
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Meerdere ongelukken hebben dinsdagochtend geleid tot een drukke ochtendspits. Rond 09.00 uur stond er nog zo'n 670 kilometer file volgens de ANWB. Eerder op de ochtend ging het om meer dan 830 kilometer file.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kringloopwinkels draaien op volle toeren: ze hebben vorig jaar een recordhoeveelheid spullen ingezameld voor hergebruik, meldt Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). Per vestiging die bij de vereniging is aangesloten werd gemiddeld 784.907 kilo aan spullen ingezameld, schat de branche. Vooral meubels en elektrische apparaten werden vaker ingenomen voor een 'tweede ronde'.
2 uur geleden