Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar cel voor ontvoering Insiya

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar cel voor ontvoering Insiya

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep celstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten in de strafzaak rond de geruchtmakende ontvoering van de destijds 2-jarige Insiya. Het meisje werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. Volgens het OM was de ontvoering een grondig voorbereide operatie. De vader van het kind, Shehzad H. (44), is als brein achter het geheel de onbetwiste hoofdverdachte. De hoogste eis was dan ook voor hem. Hij lag destijds in scheiding met de moeder van de peuter.

H. had de overige verdachten, deels afkomstig uit het buitenland, tegen betaling geworven voor de uitvoering van de kidnap. "Een voor Nederlandse begrippen ongekende kinderontvoering", aldus het OM. Een van de uitvoerders werd ter plaatse door omstanders overmeesterd. De anderen gingen er met het kind in een gereedstaande auto vandoor en werden pas later aangehouden. Via Duitsland werd het meisje uiteindelijk naar India gebracht, waar het nog steeds verblijft.

Tegen de vijf vermoedelijke uitvoerders eiste het OM straffen variërend van achttien tot vijftig maanden. Het OM hield bij het formuleren van de eis in hun geval rekening met het feit dat de zaak lang heeft geduurd. De uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof wordt verwacht op 13 mei.

Rechtbank

De rechtbank legde H. in 2020 negen jaar cel op. Hij is in India en woont de processen tegen hem niet bij. Wel laat hij zich door een advocaat vertegenwoordigen. De andere verdachten kregen van de rechtbank straffen tot ruim vier jaar. Geen van hen zit momenteel vast. Op de zitting van het hof verscheen donderdag slechts een van hen, oud-politieman Huib V.

Nadia Rashid, de moeder van de inmiddels 10-jarige Insiya, legde een uitvoerige slachtofferverklaring af voor het hof, ook namens haar dochter. Volgens het OM maakt deze verklaring "het allerbest duidelijk, in alle opzichten, wat de enorme impact is van deze zaak op haar leven en dat van haar familieleden".

Procedures

Rashid voerde talloze gerechtelijke procedures tegen haar ex-man, ook om contact te kunnen houden met haar dochter. Volgens de vrouw saboteert H. de mogelijkheden hiertoe "op sadistische wijze". Sinds 2018 heeft Rashid haar dochter in totaal nauwelijks twee uur gesproken, via Skype. Alleen zij heeft het ouderlijk gezag over het kind, H. verloor dat via een van de procedures.

"Ik zal niet stoppen totdat Insiya weer thuis is, hier in Nederland, bij mij", aldus Rashid in haar verklaring.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

9 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

11 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

14 uur geleden