Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar cel voor ontvoering Insiya

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar cel voor ontvoering Insiya

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep celstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten in de strafzaak rond de geruchtmakende ontvoering van de destijds 2-jarige Insiya. Het meisje werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. Volgens het OM was de ontvoering een grondig voorbereide operatie. De vader van het kind, Shehzad H. (44), is als brein achter het geheel de onbetwiste hoofdverdachte. De hoogste eis was dan ook voor hem. Hij lag destijds in scheiding met de moeder van de peuter.

H. had de overige verdachten, deels afkomstig uit het buitenland, tegen betaling geworven voor de uitvoering van de kidnap. "Een voor Nederlandse begrippen ongekende kinderontvoering", aldus het OM. Een van de uitvoerders werd ter plaatse door omstanders overmeesterd. De anderen gingen er met het kind in een gereedstaande auto vandoor en werden pas later aangehouden. Via Duitsland werd het meisje uiteindelijk naar India gebracht, waar het nog steeds verblijft.

Tegen de vijf vermoedelijke uitvoerders eiste het OM straffen variërend van achttien tot vijftig maanden. Het OM hield bij het formuleren van de eis in hun geval rekening met het feit dat de zaak lang heeft geduurd. De uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof wordt verwacht op 13 mei.

Rechtbank

De rechtbank legde H. in 2020 negen jaar cel op. Hij is in India en woont de processen tegen hem niet bij. Wel laat hij zich door een advocaat vertegenwoordigen. De andere verdachten kregen van de rechtbank straffen tot ruim vier jaar. Geen van hen zit momenteel vast. Op de zitting van het hof verscheen donderdag slechts een van hen, oud-politieman Huib V.

Nadia Rashid, de moeder van de inmiddels 10-jarige Insiya, legde een uitvoerige slachtofferverklaring af voor het hof, ook namens haar dochter. Volgens het OM maakt deze verklaring "het allerbest duidelijk, in alle opzichten, wat de enorme impact is van deze zaak op haar leven en dat van haar familieleden".

Procedures

Rashid voerde talloze gerechtelijke procedures tegen haar ex-man, ook om contact te kunnen houden met haar dochter. Volgens de vrouw saboteert H. de mogelijkheden hiertoe "op sadistische wijze". Sinds 2018 heeft Rashid haar dochter in totaal nauwelijks twee uur gesproken, via Skype. Alleen zij heeft het ouderlijk gezag over het kind, H. verloor dat via een van de procedures.

"Ik zal niet stoppen totdat Insiya weer thuis is, hier in Nederland, bij mij", aldus Rashid in haar verklaring.

Meer uit Binnenland

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

46 minuten geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

46 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

4 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

5 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

11 uur geleden
OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

11 uur geleden
Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

16 uur geleden