Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: Nederland gaat militair meer samenwerken met Moldavië

Ollongren: Nederland gaat militair meer samenwerken met Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat militair nauwer samenwerken met Moldavië. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft hiervoor tijdens een bezoek aan het land een intentieverklaring getekend.

"De veiligheidssituatie vraagt om versterking van defensie in Moldavië en wij kunnen daarbij vanuit Nederland ondersteunen", zegt Ollongren. Het kan gaan om trainingen en oefeningen, maar "we denken dat het vooral zit in de sfeer van cyber".

Een Nederlandse cyberexpert is al in het land aan de slag, aldus de minister. Ze steekt ook 4 miljoen euro in de EU-missie die het relatief arme Moldavië moet helpen bij het weerstaan van digitale aanvallen vanuit Rusland.

Dreiging

De Russische dreiging is "ernstig" en heel intens, aldus de bewindsvrouw. Ze verwacht dat de Russische inmenging in de aanloop naar een referendum over het EU-lidmaatschap en presidentsverkiezingen later dit jaar alleen maar zal toenemen.

Het land heeft hulp nodig bij het versterken van instituties om deze verkiezingen zonder Russische inmenging te laten verlopen. "Er moet geïnvesteerd worden in software, hardware en expertise", aldus Ollongren. Daarvoor zal die 4 miljoen ook gebruikt worden.

Die Russische dreiging komt onder meer van de afgescheiden regio Transnistrië, waar Russische militairen zijn gelegerd. Ook in de autonome regio Gagauzia is een sterke Russische invloed. De leider van die regio is recent al twee keer in Moskou geweest.

Verslechterde relatie

De relatie tussen Moldavië en Rusland is ernstig verslechterd sinds het aantreden van de pro-Europese president Maia Sandu en de Russische inval in Oekraïne. Kort na die inval werd Moldavië kandidaat-lid van de EU.

Vorige maand tekende Sandu een defensiepact met Frankrijk. De landen gaan onder meer samen trainen en gegevens uitwisselen. De Franse president Emmanuel Macron zei toen dat zijn land vastberaden is om Moldavië te beschermen.

Samenwerking met Moldavië is volgens Ollongren heel interessant. "Het land is qua ligging heel relevant. We zijn als NAVO de oostflank aan het versterken. Het is ook de oostgrens van de Europese Unie. Daar moeten we natuurlijk zorgen dat wij operationeel gereed zijn."

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

3 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

6 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

11 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

12 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

13 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

13 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

16 uur geleden