Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: krijgsmacht voorbereid op mogelijke NAVO-inzet

Ollongren: krijgsmacht voorbereid op mogelijke NAVO-inzet

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen bereiden zich voor om eventueel ingezet te kunnen worden, mocht daar in NAVO-verband toe worden besloten. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vrijdag. Volgens de minister is de situatie "impactvol" voor de Nederlandse krijgsmacht.

Oostelijke lidstaten van de NAVO zijn bezorgd over de Russische invasie van Oekraïne. Nederlandse militairen zijn al actief in het oosten van Europa, onder de vlag van de NAVO. Zo nemen twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen deel aan de bewaking van het Poolse luchtruim.

De krijgsmacht houdt rekening met verdere inzet, aldus de minister. "Zeker, die bereiden zich voor. Ze weten ook wat dit betekent in hun werk", zei Ollongren over de Nederlandse militairen. "Dat betekent dat verloven kunnen worden ingetrokken. Dat betekent ook dat ze zich erop voorbereiden te worden ingezet." De minister voegde eraan toe dat het "heel impactvol is voor onze militairen, en voor hun naasten".

Dreiging

Volgens de minister zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de Russen van plan zijn een aanval op een of meerdere van de Baltische staten uit te voeren. Maar als een invasie van Oekraïne "kan gebeuren, wat betekent dat op termijn voor de NAVO, voor de EU. Een oorlog in Europa, aan de grens van de NAVO en de EU, dat is bedreigend voor ons".

De NAVO en de EU hebben eerder uitgesloten militair in te grijpen in Oekraïne. Wel wordt het land ondersteund met onder meer wapenleveranties en noodhulp.

Meer uit Binnenland

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

34 minuten geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

1 uur geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

2 uur geleden
Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

DORDRECHT (ANP) - Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd, zo verklaart de werkgroep.

2 uur geleden
NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst " achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

3 uur geleden
Zwaargewond slachtoffer steekpartij Spijkenisse is jongen van 17

SPIJKENISSE (ANP) - Het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij die donderdag rond 17.00 uur plaatsvond in Spijkenisse is een 17-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse plaats. Dat meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden