Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijs hard omhoog terwijl VS ban op Russische olie overwegen

Olieprijs hard omhoog terwijl VS ban op Russische olie overwegen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen lopen vrijdag hard op nu de Amerikaanse overheid overweegt om de import van Russische olie en olieproducten in de ban te doen. Dat laatste kunnen de Verenigde Staten waarschijnlijk betrekkelijk makkelijk doen omdat ze zelf veel olie produceren en relatief weinig gebruikmaken van olie uit Rusland.

In de loop van vrijdagavond (Nederlandse tijd) was een vat Amerikaanse olie door de onrust over de mogelijke ban meer dan 7 procent duurder op 115,41 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de Noordzee, werd voor bijna 7 procent meer verhandeld op 117,87 dollar per vat.

Naar verluidt vinden er nog gesprekken plaats tussen de Amerikaanse overheid en de olie- en gasindustrie over de de impact die zo'n nieuwe sanctie tegen Rusland zou kunnen hebben. "We overwegen een reeks opties", heeft Cecilia Rouse, een belangrijke adviseur van het Witte Huis, gezegd tijdens een persconferentie.

Voldoende beschikbare energie

Zij voegde eraan toe dat daarbij ook rekening gehouden wordt met het feit dat er voldoende energie beschikbaar moet blijven. Het is bekend dat Russische olie goed was voor ongeveer 3 procent van alle leveringen van ruwe olie die vorig jaar in de VS aankwamen.

De schrik zat er eerder op de dag al flink in op de aandelen- en oliemarkten. Dat kwam door de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. De olieprijzen lopen door de oorlog in Oekraïne daarbij al dagen flink op. Dat uit zich ook in de prijzen aan de pomp in Nederland. Benzine en diesel zijn nog nooit zo duur geweest als momenteel het geval is.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

11 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

14 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

16 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

16 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

17 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

18 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

19 uur geleden