Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven trekken aandacht op wisselvallig Wall Street

Oliebedrijven trekken aandacht op wisselvallig Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag wisselend aan de nieuwe handelsweek begonnen. Daarbij reikte de Dow-Jonesindex opnieuw hoger, terwijl de S&P 500 en techbeurs Nasdaq inleverden. Veel aandacht was er voor olie nu een belangrijke pijplijn naar de Amerikaanse oostkust stilligt vanwege een hack.

Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette daarop een aantal systemen ter voorzorg uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen en het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren. De belangrijkste pijplijn van Colonial voert normaal gesproken 45 procent van de benzine, diesel en kerosine voor het oosten van de Verenigde Staten aan. Als de pijplijn nog enkele dagen afgesloten blijft, kunnen er verstoringen optreden.

De olieprijzen gingen opnieuw omhoog. Zo werd een vat Amerikaanse olie 0,8 procent duurder op 65,39 dollar. Brentolie verruilde voor 68,89 dollar per vat van eigenaar, een stijging van 0,9 procent. Oliefondsen als Marathon, ExxonMobil en Chevron gingen tot 2,7 procent omhoog.

BioNTech

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent hoger op 34.972 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent tot 4228 punten. De Nasdaq ging 1,2 procent omlaag naar 13.593 punten.

Verder steeg biotechnologiebedrijf BioNTech en wel met haast 5 procent. Die onderneming verhoogde zijn omzetverwachting als gevolg van de enorme vraag naar zijn coronavaccin. Ook sloot het Duitse bedrijf, dat ook een notering heeft in New York, een samenwerkingsverband met het Chinese Fosun Pharma. Dat bedrijf was tot nu toe alleen distributiepartner maar BioNTech en Fosun gaan nu ook vaccins produceren in China.

Luchtvaartmaatschappijen

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kregen vanuit de politiek de oproep om mensen hun geboekte reizen die door corona niet door konden gaan, terug te betalen. Dat zou een gezamenlijke kostenpost van 10 miljard dollar kunnen betekenen. Delta Air Lines, American Airlines en Southwest Airlines dikten desondanks tot 0,7 procent aan.

Vleesverwerker Tyson Foods (min 2,3 procent) deed het in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht en verhoogde zijn omzetverwachting. Met name de rundvleessector krabbelde op. Batterijenproducent Energizer overtrof ook de verwachtingen van de markt. Het aandeel verloor niettemin 2 procent.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

34 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

2 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiƫle schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

4 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

5 uur geleden