Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oezbeek krijgt levenslang voor bloedbad in Turkse nachtclub

Oezbeek krijgt levenslang voor bloedbad in Turkse nachtclub

ISTANBUL (ANP/RTR/AFP) - De hoofdverdachte van een bloedige aanslag op een nachtclub in Istanbul is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een Turkse rechtbank legde Abdulgadir Masharipov uit Oezbekistan veertig keer levenslang op met nog een 1368 jaar celstraf daarbovenop, zonder kans op vervroegde vrijlating, meldde staatspersbureau Anadolu.

Bij de schietpartij in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag 2017 vielen 39 doden en bijna tachtig gewonden in de exclusieve nachtclub Reina aan de Bosporus. Masharipov werd ruim twee weken later opgepakt en bekende de aanslag te hebben gepleegd. Hij zei te hebben gehandeld namens terreurbeweging Islamitische Staat. IS eiste de aanslag op, die zou zijn gepleegd als vergelding voor het Turkse militaire optreden in Syrië.

Masharipov trok zijn bekentenis vorig jaar in tijdens een hoorzitting. Hij weersprak toen dat hij degene was die met een kalasjnikov in zijn handen in de club was gefotografeerd. De nachtclub werd in mei 2017 op bevel van de gemeente Istanbul grotendeels gesloopt wegens overtreding van de stedenbouwkundige voorschriften.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

40 minuten geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

1 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

1 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

3 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

3 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

5 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

8 uur geleden