Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oeljebroelje laat nieuwe activiteiten opborrelen

Oeljebroelje laat nieuwe activiteiten opborrelen

HEINKENSZAND - De tiende editie van festival Oeljebroelje in Ellewoutsdijk vorig jaar was ook de laatste. De Culturele Raad Borsele organiseerde het tweede lustrum niet met het idee dat het doek daarna zou vallen, maar kreeg daarna wel ruimte om nieuwe activiteiten te bedenken, vertelt voorzitter Dook Noij. Dat resulteert voor dit jaar onder meer in de proef ‘Kunst in de brievenbus’, een dag over culturele gebruiken in andere landen en een culturele fietstocht langs monumenten in de dorpen.

Na de stille coronajaren verheugde de Culturele Raad Borsele zich vorig jaar extra op de jubileumeditie van Oeljebroelje. Fort Ellewoutsdijk was het unieke decor voor het jaarlijkse, gratis toegankelijke festival met kunst en muziek. In de gesprekken met Natuurmonumenten, eigenaar van het fort, kwam naar voren dat zij andere plannen hebben met het historische verdedigingswerk. “Dat had voor ons de consequentie dat we geen nieuwe afspraken konden maken voor Oeljebroelje”, legt Noij uit. “Dat was heel jammer, want juist die plek gaf het festival veel betekenis. De uitstraling van het fort, de mooie, ruime binnenplaats voor de muziek en de kazematten voor de expositie van de kunstenaars rondom.” Dat alles samen maakte de sfeer voor het festival, dat vorig jaar volgens Noij uitermate geslaagd was. “We hadden een hoge opkomst en goede reacties.” 

Pareltjes

Vanwege het succes overwoog de Culturele Raad een verhuizing voor Oeljebroelje, maar ze moest concluderen dat het moeilijk zou worden om een plek met eenzelfde uitstraling te vinden. “Omdat de organisatie ook veel vergt van de groep vrijwilligers en het niet makkelijk is om nieuwe vrijwilligers te werven, besloten we pas op de plaats te maken. We hebben al onze activiteiten nagelopen en bekeken wat behapbaar is, zodat iedereen het vrijwilligerswerk ook leuk blijft vinden.” In december hakte de raad de knoop door over Oeljebroelje. “We hebben tien mooie jaren gehad en besloten het daarbij te laten. Het is goed om iets nieuws te bedenken.” Sinds 2018 maakt Noij deel uit van de Culturele Raad en hij heeft genoten van de organisatie van Oeljebroelje. “Iedere keer dat ik ‘s ochtends het terrein zag volstromen en iedereen een plezierige dag beleefde...daar deden we het voor.” Ook de Borselse cultuurwethouder Marga van de Plasse heeft mooie herinneringen aan het festival. “Oeljebroelje was een van de pareltjes van onze gemeente. Door de jaren heen groeide het in bezoekersaantallen tot ruim duizend. Bij Oeljebroelje kreeg je cultuur op een presenteerblaadje aangeboden op een plek die bij niet iedereen bekend was. Het is jammer dat we het festival verliezen, maar ik begrijp dat het veel vraagt van de vrijwilligers om het te organiseren.”

Nieuw

De vrijgekomen ruimte heeft al nieuwe activiteiten doen opborrelen bij de raad. Zo werkt ze aan creatieve workshops door Borselse kunstenaars, Kunstwerkplaats geheten. Dit begint al in mei. En als voldoende dorpen weer willen meedoen, krijgt Cultuur uit de Zak, dat in oktober 2021 voor het eerst plaatsvond, in 2023 een vervolg. Dit is een eendaags festival in het najaar waaraan alle Borselse dorpen een eigen invulling geven. Op deze dag wordt ook de Zeeland Refinery Cultuurprijs uitgereikt, waarvoor de raad een nieuwe jury samenstelt. Ook wil ze een evenement opzetten dat deze zomer de schijnwerpers richt op de culturele gebruiken van andere landen. Deze ‘Cultuurdag 2023: Koken zonder Grenzen’ heeft dit jaar als thema ‘koken en eten+’. Bij de proef ‘Kunst in de brievenbus’ krijgen deelnemers eens per twee weken een opdracht om iets creatiefs te maken met een briefkaart. “Dit jaar is de pilot in één dorp, met zes opdrachten en een tentoonstelling.” Bij positieve ervaringen wordt dit project uitgebreid naar andere dorpen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.cultureleraadborsele.nl. Aanmelden voor de Cultuurdag 2023: Koken zonder grenzen? kan door te mailen naar [email protected].

Meer uit Beveland

Jaarmarkt Borssele belooft zaterdag spectaculaire demonstraties

BORSSELE - Het dorpshart van Borssele is zaterdag weer het sfeervolle decor van de gezellige jaarmarkt.

1 uur geleden
Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

1 dag geleden
Informatiebijeenkomsten in Oudelande en Borssele over grote dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

OUDELANDE/BORSSELE - Waterschap Scheldestromen houdt deze maand twee informatiebijeenkomsten over de grote dijkversterking langs de Westerschelde in de Zak van Zuid-Beveland. Op donderdag 23 mei vindt de eerste bijeenkomst plaats in dorpshuis D'n Ostpit in Oudelande en op woensdag 29 mei is de tweede, in dorpshuis Vijverzicht in Borssele. 

1 dag geleden
Meisje (14) overleden na ongeluk op A58 bij Goes

GOES - Het 14-jarige meisje dat zondagavond zwaargewond raakte bij een verkeersongeval op de snelweg A58 bij Goes is overleden. Dat maakt de politie dinsdag bekend.

1 dag geleden
Zeeuwen zijn de minst attente Nederlanders

GOES - Een verjaardag is pas echt af met taart, slingers en een berg verjaardagskaarten op de deurmat. Maar vergeten we de jarige een kaartje te sturen, dan knaagt ons schuldgevoel. Zeeuwen zullen zich hier het meeste in herkennen.  Zij sturen naar verhouding namelijk de meeste te-laat-kaarten van heel Nederland, blijkt uit onderzoek. Inwoners van Drenthe en Friesland lopen na de Zeeuwen vol schuldgevoel naar de brievenbus. In Noord-Holland onthouden ze de verjaardagen van hun familie en vrienden juist wel goed. Hier gaan namelijk de minste te-laat-kaarten op de bus. En welke provincie is de pineut als het gaat om het ontvangen van de te-laat-kaarten? Dat is Drenthe. Daar zitten jarigen het vaakst tevergeefs bij de deurmat te wachten.

1 dag geleden
Molenaar Jan Hendrik Guiljam: 'Het is een droom om ooit mijn eigen tarwe te verbouwen'

's-GRAVENPOLDER - Een baan die naast het normale leven nog veel tijd in beslag neemt; molenaar. Vol passie en enthousiasme vertelde de 's-Gravenpolderse molenaar Jan Hendrik Guiljam dit weekeinde tijdens de Nationale Molendagen over de molen van Stichting molen de Korenhalm.

1 dag geleden
Meisje zwaargewond na ongeval bij Goes, bestuurder opgepakt met mogelijk te veel drank op

GOES - Bij een ongeval op de snelweg A58 bij Goes is zondagavond een meisje (12) zwaargewond geraakt. Een 39-jarige automobilist is aangehouden. 'Uit een eerste test blijkt dat hij waarschijnlijk te veel alcohol op had', laat de politie weten. Ze doet verder onderzoek en roept getuigen op zich te melden. 

2 dagen geleden