Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: veel kinderen gewond bij beschieting woongebied Charkiv

Oekraïne: veel kinderen gewond bij beschieting woongebied Charkiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Zeker 38 personen, onder wie minstens twaalf minderjarigen, zijn volgens Oekraïne gewond geraakt door een aanval in de regio Charkiv. Aanklagers zeggen dat het jongste slachtoffer een baby is van drie maanden oud. Over de toestand van het kind is niets bekendgemaakt.

Stafchef Andriy Yermak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak eerder over twee gewonde baby's. De autoriteiten hebben nog geen melding gemaakt van overleden slachtoffers bij de aanval op Pervomaiskyi, een plaats waar circa 28.000 mensen wonen.

Op televisiebeelden is een gehavend flatgebouw te zien. De gouverneur van de regio sprak over een raketinslag in een woongebied. Volgens sommige berichten sloeg een projectiel in op een parkeerterrein. Daardoor zouden ook meerdere voertuigen in brand zijn gevlogen.

Telegram

Een Oekraïense legerofficier zei op berichtendienst Telegram dat de aanval samenviel met de begrafenis van een militair die was gesneuveld bij Bachmoet. Hij sprak het vermoeden uit dat die bijeenkomst ook het doelwit was. Rusland heeft nog niet gereageerd, maar ontkent bewust burgerdoelen te bestoken.

Pervomaiskyi ligt zo'n 80 kilometer ten zuiden van provinciehoofdstad Charkiv. De plaats bevindt zich voor zover bekend niet in de buurt van de plekken aan het front waar momenteel zwaar wordt gevochten. Oekraïne is bezig met een tegenoffensief en probeert door verdedigingslinies te breken van de Russische invasiemacht.

Vuurlinie

Bij de oorlog in Oekraïne belanden burgers vaker in de vuurlinie. Zo kwamen vorige week zeker dertien mensen om het leven nadat een drukbezocht restaurant in Kramatorsk was geraakt bij een beschieting. Bij hoofdstad Kyiv worden regelmatig drones en raketten neergehaald.

Ook Rusland meldt aanvallen op het eigen grondgebied. De Russische autoriteiten stelden dinsdag dat zeker vijf drones zijn neergehaald bij Moskou. Rusland beschuldigde Oekraïne van een "terreurdaad" die was gericht tegen een gebied met veel civiele infrastructuur, zoals een internationale luchthaven.

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

18 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

21 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

31 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

35 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

39 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

1 uur geleden